Fel lehet csak úgy menni egy üveg borral a Várba?

Borászportál
2015. május 04., 11:29


Könnyen lehet, hogy meglepődnek majd az I. kerületi lakosok augusztus elején, amikor a szokottnál is több borozó fiatal lepi el a budai Várnegyedet. Pedig akkor még nem is lesz borfesztivál. Akkor hogy lehet ez? Egyáltalán, szabad sokan, „spontán” együtt borozni valahol?
Fel lehet csak úgy menni egy üveg borral a Várba?
A kép illusztráció
Az Egy üveg borral a várban 2 elnevezésű, Facebookon szerveződő programot – az esemény oldalának tanúsága szerint – két magánszemély szervezi. A megmozdulás azért a második, mert az event tanúsága szerint 3 éve már volt egy hasonló összeröffenés. „A koncepció szinte változatlan: azon az egy estén egy üveg borral felmegyünk a várba sokan vagy többen” – olvasható a közösségi oldalon. A létszám kérdését igen lazán kezelik a szervezők: „döntsd el TE, kit szeretnél ott látni és hívd meg Facebookon, beszéld rá személyesen, olvasd fel neki miközben alszik... mind1, a lényeg, hogy mindenki ott legyen és mindenkinek az ismerőse is ;)”.
 
Jelenleg több mint 5 200-an jelezték, hogy ott lesznek, és egy üveg bort is visznek magukkal, vannak továbbá 600-nál is többen, akik „talán” mennek.
 
Fel lehet csak úgy menni egy üveg borral a Várba?
 
Az esemény oldalán, a Borjourból ismert Megyeri Sára indított el kommentáradatot azzal a bejegyzésével, amelyben olyan kérdéseket tesz fel, mint pl. „Mit fogtok csinálni, ha az eddig visszajelzett 3500 emberből (akkor még annyian jelezték, hogy ott lesznek - a szerk.) mondjuk csak a harmada, de tényleg megjelenik?” Továbbá: „Ők hogyan fognak közterületen engedély nélkül alkoholt fogyasztani?”.
 
- UPDATE: A szervezők azóta törölték Megyeri Sára hozzászólását. - 
 
A bejegyzés – azon túl, hogy mágnesként hatott az igen szórakoztató hozzászólásokat jegyző trollokra, komoly kérdéseket feszeget. A Társaság a Szabadságjogokért honlapján korrektül összegyűjtötték, hogyan működik a gyülekezési jog. Eszerint a „gyakorlásához nem szükséges semmilyen hatóság engedélye, így a rendőrségé sem. Azonban a közterületen tartandó gyülekezést előzetesen be kell jelenteni annak érdekében, hogy a rendőrség megállapíthassa, nem áll-e fenn valamely előzetes tiltási ok”.
 
Spontán gyülekezés esetén természetesen nem kell (nem lehetséges) bejelenteni a rendezvényt, de az Egy üveg borral a várban 2 spontánnak semmiképp nem nevezhető, hiszen hónapokkal előtte már a pontos időpont ismeretében beszélünk róla.
Megyeri Sára bejegyzéséhez az egyik szervező is hozzászólt. Szerinte „nem feltétlenül kell az embereket minden esetben egy falka vadállatnak nézni, csak azért mert sokan vannak. Az Erzsébet téren minden szombat este több ezer ember iszogat, és az sincs hivatalosan szervezve, rendezve. A Margit-sziget ugyan ez a kategória.”
 
Persze a rendezvény nem csak a gyülekezés problémáját veti fel, ennél sokkal súlyosabb kérdés a közterületi alkoholfogyasztással kapcsolatos, hiszen a főváros egész területén büntethető, ha valaki közterületen alkoholizál – kivéve, ha vendéglátóhely teraszán vagy engedélyezett rendezvényen teszi. Persze itt sem olyan egyszerű a helyzet, hiszen a Metropol köztéri italozással foglalkozó cikke rámutat, hogy az I. kerületben egy 2013-as rendelet szerint tilos szeszes italt fogyasztani a élelmiszert, palackozott italt árusító üzletek bejáratának 5 méteres körzetében, beépítetlen, bárki által megközelíthető ingatlanokon, játszótereken, lakóépületek kapualjaiban. A tiltás tehát nem vonatkozik az összes közterületre.
 
Persze augusztusig ez még simán változhat. A köztéri ivás problematikájával egyébként a rendezvény szervezői is tisztában vannak, ez olvasható ugyanis egyikük hozzászólásában: „a közterületi alkoholfogyasztás pedig nyilván szürke zóna. Mindenki a saját felelősségére teszi, vagy nem teszi. De ha az a 4ezer ember, aki bejelölte, hogy ott lesz, szívére teszi a kezét, nem sok marad, aki aznap nem iszik meg egy üveg bort vagy egy sört valahol. Ha nem a várban hát máshol.”
 
A dolognak nyilván nincs még vége, és augusztusig bőven lehetnek új fejlemények az ügyben, melyekről természetesen beszámolunk majd. Ami pedig a rendezvényt illeti: hogyha végül megtartják, természetesen arról is tudósítani fogunk, már csak azért, mert mi sem láttunk még ennyi embert egyszerre illegálban borozni a Várban.
Winelovers borok az olvasás mellé