Francia bor - nem csak a bordói létezik! Hallott már Languedoc-Roussillonról?

Kielmayer Kristian
2011. április 19., 15:25


Dél-Franciaországban előbb készült habzóbor, mint Champagneban (Limoux) - nem beszélve az egyedi "methode ancestral" különleges eljárásról vagy a Mauzac-ról. Vannak itt fantasztikusan komplex édes borok is, de ha roséra vágynánk - Provance sincs messze. A vidék azonban elsősorban a vörösborokról lett híres - a világ legnagyobb mennyiségben telepített kékszőlője is talán Languedoc-Roussillonban érzi legjobban magát... Vajon melyik az?
Francia bor - nem csak a bordói létezik! Hallott már Languedoc-Roussillonról?
 
Bortörténelem
 • a dél-francia borvidék eredetileg két részből áll: Languedoc és Roussillon, ám a kélt egyesült borvidéket Languedoc-Roussillonként emlegetik
 • gyakran Franciaország „újvilági borvidékének“ is nevezik
 • Languedoc bő 300.000 hektár termőterülettel rendelkezik (csökkenő tendencia), míg Roussillon inkább katalán vidék
 • Languedocban készül a legtöbb asztali bor kategória, míg Roussillon 1977-ben kapott AOC státuszt jóval kisebb vidék elsősorban az erősített édes borairól lett híres (Maury, Rivesaltes)
 • kelták is műveltek már itt szőlőt és a hagyományt a rómaiak lelkesen folytatták
 • fontos szerepet játszottak a szerzetesek és kolostorok, hogy innen lesték volna el a pezsgő készítés (champagne, vagyis hagyományos eljárást) Limouxból vagy, hogy dYquem birtok tulajdonosa is innen merített ötletet az édes borokhoz (aszalódott szőlő) gyakran megemlítésre kerül
 • számos negatív hatás érte a vidéket, filoxérától, a mennyiségi termelésig, a borhamisításoktól a borterrorizmusig
Éghajlat és talaj
 • az alacsonyan fekvő területek gyakran az alacsony minőségűek is (hordalékos talaj)
 • az igazán izgalmas területek magasabban fekszenek: mészkő és kavicsos, schist (egyfajta pala) talajúak
 • mediterrán klíma atlanti befolyással
 • kevés csapadék és forróság
 • a Mistral (hűvös szél) is befolyásolja a klímát
 • a Marin viszont a tenger felől fúj és melegebb
 
A vidék legjelentősebb szőlője: a Grenache
 • ez a legtöbbet telepített kékszőlő fajta a világon
 • Spanyolországban Garnacha néven ismerik, feltehetőleg onnan is származik - ott mintegy 180.000 ha-on készítenek belőle bort
 • Spanyolországban főleg Riójában gyakori, elsősorban házasítják - olyan fajtákkal, melyeknek több a tanninja, illetve több színnel rendelkezik
 • leggyakrabban Dél-Franciaországban is házasításhoz használják: Languedoc-Roussillonban is, a Rhone-völgyében is
 • a Grenache kedveli az alacsony, bakművelést és egyedülálló „bokor“ művelést is
 • nagyon jó cukorgyűjtő (magas alkoholfokot érhet el a bor)
 • szüksége van a melegre, jól bírja a szárazságot
 • hátránya, hogy bora könnyen oxidálódik
 • rendkívül intenzív gyümölcs karakterrel bír
 • kevés színt és kevés tannint ad a bornak
 • több alfaja, klónja is létezik - így például  a Grenache Noir, ami mélyebb színű és még több alkoholra képes
 • Spanyolországon és Franciaországon kívül is gyakran találkozni vele (szintén elsősorban házasításban) - Ausztráliában és Kaliforniában
 • a vidék más jelentős kékszőlői: Carignan, Mourvédre, Cinsault
Languedoc-Roussillon legfontosabb, AOC-kategóriás területei
Banyuls AOC: a legdélebbi terület, un. vin doux naturel borok készülnek itt - az erjesztést alkohol hozzáadásával megállítják, így hasonló borok készülnek mint a portói. A schist a legjellemzőbb talaj, kemény és nehezen művelhető.
Corbieres AOC: 1985-ben kapta meg az AOC státuszt, 57.000 ha nagyságú. A Mourvédre az a szőlő, ami itt igazán ékeskedik. A Cinsault itt nem haladhatja meg a 20%-ot sem, a Grenache és a Syrah is gyakran szerepel a házasításokban. A fehérborok a Grenache Blanc, és a Macabeo fajtákból tevődnek össze a leggyakrabban - frissek, néha túlzottan is tiszták, egyes tételek érett almát is mutatnak. Köves, kavicsos és mészkő a fő talajformáció.
Fitou AOC: a házasításokban itt maximum 30 % a Grenache aránya - jellegzetes fűszeressége és attraktív gyümölcsössége jelenik meg, mely némi melegséggel kombinálódik. A Carignan, a Syrah, és a Mourvédre együttese is legalább 30%-ot tesz ki a vörösborok házasításában.
Minervois AOC: az itt születő bor sokban hasonlít egy Cote du Rhone borhoz. A vidék itt meleg és száraz. Különböző al-zónákra oszlik a borvidék. A Syrah és a Grenache hazája leginkább ez ez a terület - a Mourvédre a mészkő talajokon jobb. Az itt készült bornak legalább 40% Grenache-t kell tartalmaznia, ez kiegészülhet Syrah-val, Mourvédre-rel vagy Lladoner Pelute-tel. A házasítás arányaitól függően a borok lehetnek teltek, mély tanninúak, néha karcosak és túlzottan robusztusak. A fehérek általában Bourboulenc-ból, Macabeóból, Vermentinóból tevődnek össze, ha hidegen erjesztik őket, akkor rendkívül intenzív gyümölcs aromák jellemzik: érett alma, sárgabarack jelenhet meg bennük.
Maury AOC: mint a fenti borvidékeknél a lehetséges szőlők listája itt is nagyon hosszú. Habár leggyakoribb a Grenache, a Muscat fajták is szépen előfordulnak. A borok gyakran oxidálódnak, tósztos, mogyorós, szilvás, aszalt jelleget mutatnak fel. A “rancio” stílus egyfajta komplexebb, “bőrösebb”, diósabb jelleget, több oxidáltságot hoz ki a borokból.
Milyen is a dél-francia bor a gyakorlatban? 
Chateau D’Angel „Grenu“ AOC Minervois 2009
100% Grenache, 15% ABV
Közepes halvány szín és árnyalat felé mozdul, rubin, halvány lila bemozdulással. Kifejezett az orrban, telistele piros és fekete bogyós gyümölcsökkel. Rendkívül gazdag, de nem túl mély, cseresznye, szilva, szeder. Száraz. Gazdag gyümölcsök a szájban, némi dzsemesség, lekvárosság, kevés tannin, telt test.
Chateau La Bastide, Dad, „Exuberance“ AOC Corbiéres 2009
80% Grenache, 20% Mourvédre, 13% ABV
Könnyű színek, tiszta és kellemes gyümölcsök az orrban. Némi fűszeresség és fekete bogyós gyümölcsök, ribizli, szeder. Talán részleges CO2 maceráció, a szájban száraz, közepes tannin, rendkívül izgalmas gyümölcsökkel és fűszerességgel párosul az élénk és jó savkarakter. Borsos, fűszeres jelleg, jó struktúrával a végén.
Les Clos du Serres “Les Maros” AOC Languedoc Terasses du Larzac 2009
65% Grenache, 18% Cinsault, 17% Carignan, 14,5% ABV
Élénk pirosbogyós gyümölcsök, eper, málna, szeder, rendkívül élénk és pompázatos az orrban. Komoly test, és selymes, de telt tanninok, komoly test. Jó hosszal búcsúzik a bor.
Vigneros Catalans „Terroir Catalan“ AOC Cotes du Roussillon Villages 2009
60% Grenache, 30% Syrah, 10% Carignan, 14,50% ABV
Bíbor szín, zárkózott illat. A szájban már jobban mutatkozik. Száraz. Piros- és sötétbogyós gyümölcsök, szilva, szeder. Magas alkohol, testes bor, selymes, de mindenképpen markáns savakkal. Szép gyümölcsök, kevés fűszeresség, némi mentol kerül elő.
Clos des Vins D’Amour, “Alcove” AOC Maury 2008
100% Grenache, 16,50%ABV
Bíbor szín, orrban gazdagon gyümölcsös és fűszeres, alkoholos meggy, szilva, eper tűnik még ki. Már itt sejteti, hogy édes borról lesz szó, port jellegű, mint egy jobb Ruby reserva. Édes is. Telt és gazdagon indít a bor, fűszeres, fahéj, szegfűszeg, menta és sok feketebogyós gyümölcs, nem túl komplex, de korrekt bor, nagyon is. Édes, hosszú lecsengés.  
Maitres Vignerons Cascastel “Rancio” AOC Rivesaltes, Vin Doux Naturel Ambré 2003
65% Szürke Grenache, 35% Fekete Grenache, 16% ABV
Előrehaladott színek: mahagóni, az orrban is mindenképpen előrehaladott, kifejezett stílus. Mandula, mogyoró, dió, némi aszaltság, de van ott az oxidáltságból is és némi illó sav is, útibbiak nem bántóak, csak a „rancio“ stílus gyakori velejárói. Édes, oxidált jelleg a szájban, mogyoró, dió, aszalt gyümölcsök, némi kis bőrösség, de vibráló és szép lecsengés.