Ha legközelebb űrutazásra mész, ezt semmiképp ne felejtsd otthon!

Borászportál
2018. június 15., 08:00


A Mumm francia pezsgőház bemutatta legújabb termékét. Kötelező tartozék a fogkefe és a váltás alsónadrág mellett a következő űrutazásodon! Videós beszámoló!
Ha legközelebb űrutazásra mész, ezt semmiképp ne felejtsd otthon!
A napokban mutatta be a Mumm a Grand Cordon Stellar pezsgőjét, amelyet 3 évig fejlesztették közösen Spade űrutazásokat szervező céggel. Ennek eredményeként – állítják az illetékesek – sikerült megalkotniuk a pezsgőt, ami ugyanolyan élményt nyújt súlytalanság állapotában mint földi körülmények között. A bejelentést 2018 szeptemberében követi a hivatalos bemutató. A Mumm-nál nemes egyszerűséggel „eget rengetőnek” nevezték a technológiát, amivel lehetővé vált, hogy az űrben is ugyanazt a champagne-élményt éljük át.
 

De mit is jelent ez a gyakorlatban? A fejlesztők egy speciális üveget hoztak létre, amiből a nyaknál a pezsgőt egy golyó alakban spriccelhető ki. Ez aztán az űrben könnyebben továbbítható illetve fogható fel az egyébként szintén a speciálisan az űrutazásokhoz tervezett poharak segítségével.

És hogy milyen az íze? Meglepő élmény – mondta a sajtótájékoztatón Didier Marotti a pezsgőház pincemestere. Hozzátette, a gravitáció hiánya miatt a pezsgő folyamatosan kitölti a szájat, minden receptort elér, ezzel végig különlegesen intenzívvé teszi a kortyot. „Nem annyira a pezsgés, mint inkább a kerekség, az elegancia dominál, ami által maga a bor, az érett pinot noir szőlő gyümölcsössége még jobban megmutatja magát.” Az alábbi videón megtekinthető maga a palack és az is, hogy hogyan néz ki a kísérleti pezsgőzés.
 

A tervek szerint a Grand Cordon Stellart kezdetben a súlytalanság állapotát még a földi légkörön belül kipróbálni szándékozóknak ajánlják, de a jövőben elképzelhető, hogy űrturisták illetve kísérletekhez asztronauták is magukkal viszik. Utóbbi nem egyedülálló az emberiség történetében. 1985-ben egy üveg 1975-ös Chateau Lynch Bages-t lőttek ki a Kennedy űrállomásról, 2015-ben pedig egy Pauillac tett meg hasonló utat, és lett a legviláglátottabb bordeaux-i bor. 2016-ban pedig a kínaiak lőttek fel vörösborokat, hogy tanulmányozzák, hogyan változnak az űrben. A Mumm reméli, hogy az ő pezsgőjük lesz az első, amit meg is kóstolnak majd „odakint”.
 
A Grand Cordon Stellarral (még) nem, de más nem kevésbé izgalmas Mumm pezsgőkkel te is találkozhatsz, ha eljössz június 16-án a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolóra, ahol 33 francia pezsgőház 120 Champagne-át kóstolhatod.
Winelovers borok az olvasás mellé