Házasítják a Nemzet Újborát

Németh Richárd
2011. október 31., 21:44


Idén is megrendezik a Magyarország 2011. Év Legjobb Újbora Versenyt, amelyre fajtától függetlenül, akár hordómintával is nevezhetnek a hazai borászok – határon kívül és belül. A jelentkezéseket legkésőbb november 11-éig lehet leadni, az eredményeket pedig a Vajdahunyadvárban tartandó Újbor és Sajt Fesztiválon teszik közzé a szervezők, akik 2011-ben hagyományteremtő céllal szeretnék megalkotni a Nemzet Újborát is, a verseny legjobb borainak házasításával.
Házasítják a Nemzet Újborát
 
VIII. Újbor és Sajt Fesztivál
Az Újbor és Sajt Fesztivál idén a nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre, helyszíne a Városligetben található Vajdahunyadvár, azon belül is a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az időpont 2011. november 26-27-e, a főszervező pedig a szekszárdi borász, Ferenc Vilmos. A részletes programleírás ide kattintva érhető el. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
2011. Év Legjobb Újbora Verseny
A versenyre 2011. november 11-ig lehet nevezni. Mindegy, hogy milyen szőlőfajtából készült a megmérettetésre szánt bor, az is, hogy le van-e már palackozva, vagy még a hordóból kell kicsalogatni, a lényeg természetesen, hogy idei szüretből származzék. 
Amennyiben kitöltötték és elküldték erre az e-mail címre Ferenc Vilmosnak, akkor nincs más hátra, mint 4 db, a versenymintát tartalmazó 0,75 liter űrmértékű palackot nyakon ragadni és átvinni a már említett Vajdahunyadvár gazdasági bejáratán 2011. november 14-e és 19-e között. Ha valaki úgy érzi, hogy több olyan újbor is van a pincéjében, amit a tisztelt zsűrivel megkóstoltatna, akkor két tételig 5.000 Ft + áfa/nevezés díjat, a fölött pedig 3.000 Ft +áfa/nevezés díjat kell befizetnie. Azok a termelők, akik legalább két borral neveznek a versenyre, a nevezési díj ellenében élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy kiállítóként részt vegyenek az Újbor és Sajt Fesztiválon, valamint a 2011. november 26-án este fél nyolckor kezdődő gálavacsorán.
A Nemzet Újbora
Egy új cím, egy új összefogás és minden valószínűség szerint egy új hagyomány kezdete, egy karitatívé. Hogyan válhat valaki a részévé? Ha például egy termelő egyébként is úgy döntött – határon innen, vagy túl –, hogy benevez az Év Legjobb Újbora Versenyre, akkor amennyiben hozzátesz a szemlére szántakhoz még 2 palackot, azzal közvetve a dévai gyerekek javát szolgálja. A Nemzet Újbora ugyanis nem más, mint a felajánlott verseny-tételek legjobbjainak, a Soós István Borászati Szakközépiskola diákjai általi összeházasítása, amely cuvée-t (már palackozott formában) Magyarország Borkirálynői fognak kóstoltatni az Újbor és Sajt Fesztiválra kilátogatók között, adományért. A befolyt összeg a Böjte Csaba testvér alapította, hátrányos helyzetű gyermekeket segítő Dévai Szent Ferenc Alapítvány bankszámláját gyarapítja majd.
A szervezők - a borászokon túl - természetesen számítanak a hazai sajtkészítők jelenlétére is a kiállítók között. Ők ide kattintva érhetik el a jelentkezési lapot, melyet szintén Ferenc Vilmosnak kell elküldeniük: postmaster@ferencv.axelero.net.
***
A rendezvény fővédnöke: Dr. Fazekas Sándor (VM. Miniszter)
A borverseny örökös elnöke: Dr. Kállay Miklós (egyetemi tanár, tanszékvezető, a Magyar Bor Akadémia elnöke)
„NEMZET ÚJBORA 2011” védnöke: Böjte Csaba (ferences rendi szerzetes)
A rendezvény főszervezője: Ferenc Vilmos (okl.kertészmérnök, szaktanácsadó szakmérnök, Magyar Bor Akadémia tagja)
A rendezvény háziasszonya: Büss Zsuzsa (a DMS Reklámstúdió cégvezetője)
A felhívást támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium, Magyar Bor Akadémia, Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége, Magyar Bortelepülések Szövetsége, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége, Magyarország ÉV BORTERMELŐI”, Pannon Bormíves Céh, Szekszárdi Borászok Céhe.
Winelovers borok az olvasás mellé