Idén több hazai szőlő kerül a prés alá

Hirado.hu
2014. augusztus 06., 16:11


Várhatóan idén a tavalyinál nagyobb termést szüretelhetnek a gazdák - közölte a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.
Idén több hazai szőlő kerül a prés alá
 
Kiss Eliza tájékoztatása szerint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a termésbecslésen jelenleg is dolgozik, szakmai előrejelzésükből jelenleg az állapítható meg, hogy a 3 millió hektoliteres mennyiséget nem fogja elérni a pincékbe kerülő összes idei bor mennyisége. Az utóbbi hónapokban a korábbi évekénél magasabb borkészletek és a nagyarányú lédig borimport miatt aggódtak a gazdák - fűzte hozzá.
Emlékeztetett: tavaly összesen 1,21 millió mázsa volt a szőlőtermés a Kunsági borvidéken - ahová az importált bormennyiség szinte teljes mennyisége érkezik - és a további információk alapján mintegy 250 ezer mázsa szőlőt vittek be más magyar borvidékekről. Az Alföldön működő borászati vállalkozások jelentős mértékben vásárolnak fel a Tokaji és a Mátrai borvidékről is termést.
Az Alföldön meghatározó piaci szereplők abban látják a legnagyobb problémát, hogy a déli bortermelő országokban (Olaszország, Spanyolország) 2013-ban jó volt a termés, amely egész Európában csökkentette az árakat.
 
A külföldi borok importjának élénkülése (2011-ben 789 ezer hektoliter és 2012-ben 552 ezer hektoliter) egyértelműen az alacsonyabb hazai terméshez köthető. A tavalyi évben a korábbi évekhez képest kevesebb bort hoztak be Magyarországra.
Az import értéke rendre jelentősen elmarad az export értékétől, és az átlagár is csak az exportár mintegy 70 százaléka. Az Olaszországból érkező bor átlagára ennél is alacsonyabb, a vizsgált időszak átlagában 56,16 eurócent - mintegy 170 forint - literenként.
A hazai borok előállítására és adminisztrációjára vonatkozó szabályoknál eddig egyszerűbb volt bort behozni Magyarországra. Így a jogszabályok kikerülése, illetve a tisztességtelen versenyelőny megszerzésének lehetősége fennállt. A Földművelésügyi Minisztérium ezért több konzultációt követően módosítást kezdeményezett a Magyarországra behozott borok ellenőrzésére és pontosabb nyomon követésére.
A szigorúbb ellenőrzést és adminisztrációt kívánó intézkedés a hatósági ügyintézés idejét is növelte. Az ügyintézési határidőre vonatkozó rendelkezések már hatályosak, az új ellenőrzési és adminisztrációs intézkedéseket tartalmazó jogszabály hamarosan megjelenik - tájékoztatott a helyettes államtitkár.
Winelovers borok az olvasás mellé