Igyál bort, egyél sok zöldséget és...

Borászportál
2020. december 27., 08:41


Egy negyedszázadot felölelő kísérlet keretében vizsgálták a mediterrán étrend egészségügyi hatásait.
Igyál bort, egyél sok zöldséget és...
A 2-es típusú cukorbetegség a diabétesz leggyakoribb fomája, kialakulásáról mégis sokan nem is tudnak, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát, vagy pedig nem a cukorbetegséghez kötik a szervezet jelzéseit (gyakori vizelet ürítés, menstruációs zavarok, gyakori szomjúság érzet).

A már kialakult betegség már nem szüntethető meg, ám életmódváltással, fogyással karbantartható. Ha azonban elhanyagolják, a 2-es típusú cukorbetegség szövődményei rontják az életminőséget és megrövidítik az életet. Jelenleg sajnos nem létezik olyan gyógyszeres kezelés, ami tökéletesen ellensúlyozná az öröklött hajlamot vagy teljes mértékben kiváltaná az életmódbeli megszorításokat.
 

Egy új, hosszútávú kutatás szerint azonban a mediterrán étrend (sok zöldség, teljes kiörlésű kenyér, olívaolaj, bor) csökkenti a betegség kialakulásának esélyét. Az ilyen életmódot folytató embereknél általában alacsonyabb az inzulinrezisztencia és a testtömeg-index (BMI) – állítják a szakemberek.

Korábban számos tanulmány jelent meg, miszerint bizonyos élelmiszerek, valamint a moderált alkoholfogyasztás hogyan befolyásolják a vércukorszintet, az életmód és a diabétesz közvetlen kapcsolatát azonban korábban nem vizsgálták.

A svádországi Uppsalai Egyetem és a Harvard Medical School munkatársai nemrégiben publikálták közös tanulmányukat, amiben  25 ezer az egészségügyben dolgozó nő adatait vizsgálták 1992 és 2017 közöttről. Az adatok tartalmazták a vizsgált személyek életvitelét, étrendjét (benne azt, hogy mennyi alkoholt fogyasztottak), valamint kórtörténetét. A tesztek során vért vettek a résztvevőktől, a mintákban 40 biomarker értékeit mérték, többek között a HDL-ét. Ez az úgynevezett nagy sűrűségű lipoprotein, vagyis a jó koleszterin, ami visszaszállítódik a májba és ott lebomlik.
„Amit most megeszünk, az az elkövetkezendő 25 évben hatással lesz a szív- és érrendszerünk egészségi állapotára” – magyarázta a winespectator.com-nak Dr. Samia Mora, a tanulmány egyik társszerzője. A kutató kihangsúlyozta, a mostani kísérlet újszerűsége a hosszában rejlik, korábban csak rövidebb időtávon keresték az összefüggéseket.  „Így, miközben már tisztában voltunk a mediterrán étrend bizonyos jótékony hatásaival, arról nem lehetett információnk, hogy a diabétesz kialakulásának kockázatát is csökkenti” – tette hozzá.

A kísérletben szereplőket három csoporba osztották az alapján, hogy mennyi gyümölcsöt, zöldséget, halat, teljes kiörlésű élelmiszért, hüvelyest fogyasztanak (keveset, átlagos mennyiséget, sokat), majd ezt összevetették az illető jó koleszterin szintjével és inzulinrezisztenciájával.  Azt kapták, minél többet esznek az előbb felsoroltakból, annál jobb értéket mutatnak, ráadásul annál kevesebb volt közöttük a túlsúlyos személy.
És hogy a kutatók szerint mennyi volt a hasznos alkoholbevitel? A kutatók mostani vizsgálata alapján a napi kb. egy deciliter bor az optimális a szív- és érrendszerünk egészsége szempontjából.
 
Winelovers borok az olvasás mellé