Ismerd meg a Gál Tibor Emlékdíj jelöltjeit!

Borászportál
2018. február 02., 07:00


A Magyar Borok Báljának szervező csapata minden évben arra kéri fel az Év Bortermelője és 2017-től már a Borászok Borásza cím birtokosait, hogy ajánljanak a nagyközönség figyelmébe egy, a borfogyasztók széles köre számára eddig talán kevésbé ismert, ígéretes fiatal borászt.
Ismerd meg a Gál Tibor Emlékdíj jelöltjeit!
A jelölők röviden összefoglalták, hogy miért tartják a díjra érdemesnek pártfogoltjukat. Nyolc borvidék tizenegy fiatal tehetségéről mesél tizenegy elismert borász. 

Barcsa Botond (Kősziklás Borászat és Barcsa Boti Borműhelye, Neszmélyi borvidék)
Jelölte: Dúzsi Tamás, a 2014-es Év Bortermelője
"Botond életét egyetemista kora óta figyelemmel kísérem. Már egészen fiatalon megragadta a szőlőművelés és borkészítés szeretete. Szakmai tudását Új-Zélandon, Kaliforniában és Portugáliában gyarapította. Ezek után több nagynevű hazai pincénél is dolgozott, így Gál Tiboréknál, Szöllősi Mihálynál és a Hernyák birtokon. Jelenleg a Kősziklás borászatnál kamatoztatja tudását és példaértékű kitartással építi saját kis pincéjét a Neszmélyi borvidéken. Kevés ilyen elhivatott borásszal lehet találkozni, aki igazán a természetben, a szőlőtőkék között érzi jól magát."

Bencze István (Bencze Családi Pincészet, Badacsonyi borvidék)
Jelölte: Szentesi József, a 2013-as Borászok Borásza
"Fiatal kora ellenére is olyan kisérletekbe vágott István, amelyekbe kevesen mernek. Folyamatosan és sokoldalúan képezi magát, ráadásul elképesztően elhivatott. Nagy üstökös lesz!
 
Böjt Gergő (Egri borvidék, Böjt Pincészet)
Jelölte: Lőrincz György, a 2008-as Borászok Borásza és a 2009-es Év Bortermelője
"A Böjt Pincészet az utóbbi években piacra került igényes és izgalmas boraival szinte berobbant a köztudatba. Fontos és meghatározó termelőjévé vált az Egri borvidéknek. Gergő igen képzett, elhivatott szakember, aki állhatatos, figyelmes és jóra törekvő munkájával már ilyen fiatalon igazi példa a magyarországi bortermelésben."

Bősz Adrián (Bősz Adrián Pincészete, Szekszárdi borvidék)
Jelölte: Takler Ferenc, a 2004-es Év Bortermelője
"Maximális szakmai elhivatottsággal építi családi borászatát, miközben minden szekszárdi, közös borvidéki összefogásban is aktívan részt vesz és feladatokat vállal. Az országos érdekvédelmi szervünkben (HNT) is küldöttként képviseli a borvidéket. Külön öröm, hogy kiemelt szerepet kapnak nála a Szekszárdon kiemelt fajták és borstílusok (kadarka, kékfrankos, bikavér)."
 
 
Dúzsi Tamás Dávid (Dúzsi Tamás Pincéje, Szekszárdi borvidék)
Jelölte: Györgykovács Imre, a 2012-es Borászok Borásza
"A vendéglátós középiskola után kertészmérnöki, szőlész szakirányú diplomát szerzett a Corvinus Egyetemen. Ezután jöttek a németországi gyakorlatok: Winzergenossenschaft Thüngersheim, Schloss Johannisberg, Forschunganstalt Geisenheim majd a geisenheimi főiskola. Mesterképzését Montpellier-Bordeauxban, majd Lisszabonban végezte el. A kezdetektől tagja a Junibornak, négy éve az Országos Borszakértő Bizottságnak is, és a Syrah du Monde, illetve a Concours Mondial de Bruxelles nemzetközi borversenyek bírálója. A Portugália-Magyarország Együttműködési Egyesület alapító tagja, a Portugál-Magyar Kereskedelmi Kamara elnökségi tagja és Külgazdasági Szövetség tagja, Portugália ügyi referense. Ő intézi az innovációval kapcsolatos és a pince export ügyeit is, miközben öt nyelven beszél."

Font Gábor (Font Pincészet, Kunsági borvidék)
Jelölte: Frittmann János, a 2007-es Év Bortermelője
"Bátran nyúlt régi magyar fajták felé (pl. kövidinka), ami remek dolog. Fiatal korától viszi már a családban a minőségi bor vonalat, és nem utolsó sorban komoly piaci sikere is van a borainak."
 
Forgács Balázs (Gere Attila Pincészete, Villányi borvidék)
Jelölte: Gere Attila, az 1994-es Év Bortermelője
"A Gere Attila pincészetének, a Gere-Weninger pincészet és a Csillagvölgy pincészet főborásza 2010 óta. A Corvinus Egyetem Élelmiszermérnöki karán végzett 2008-ban és azt követően a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben dolgozott borászként. A Villányi borvidék mellett a Tokaji borvidéken, saját családi pincészetükben is ténykedik 2005 óta, 45 hektáron. Balázs egy elhivatott, szakmáját szerető, alázatos, precíz, ambiciózus fiatalember, akinek komoly szakmai tudására mindig lehet számítani."

ifj. Heimann Zoltán (Heimann Családi Birtok, Szekszárdi borvidék)
Jelölte: Jásdi István, a 2017-es Borászok Borásza
"Generációjának egyik legképzettebb és leginkább világlátott tagja. Nagy iskolákban tanulta a mesterséget, kitűnő műhelyekben szerezte a gyakorlatot. A kadarkáról írott dolgozata nem egyszerűen a múlt feldolgozása, de a nagy múltú fajta jövőjére is perspektívát nyithat. A Heimann Birtokon ma is érezni már keze munkáját, vele a jövő is jó kezekbe kerül."
 
Ismerd meg a Gál Tibor Emlékdíj jelöltjeit!

Juhász Szabolcs (Tokaji borvidék, Királyudvar)
Jelölte: Demeter Zoltán, a 2007-es Borászok Borásza
"Szabolcsnak elképesztően egységes rálátása van a legfontosabb szőlészeti és borászati feladatokra. Irányít és végrehajt."
 
Várszegi Viktor (Balatonboglári borvidék, Várszegi Pincészet)
Jelölte: Garamvári Vencel, a 2006-os Év Bortermelője
"Viktor a Várszegi Pincészet alapítója, borásza és a családi vállalkozás egyik tulajdonosa. A Soós István Borászati Szakközépiskolában végzett 2013-ban, azóta pedig egyre lelkesebb borász, tele tervekkel és ambícióval. A családi vállalkozás 2010-ben indult, ez az évjárat volt az első szüretük is, 2012-től pedig már aktívan részt vettek minden helyi, és a legtöbb országos rendezvényen is, ezzel képviselve illetve népszerűsítve a dél-balatoni borokat. Borai egyre több versenyről térnek haza aranyéremmel."

Zsirai Kata (Zsirai Pincészet, Tokaji borvidék)
Jelölte: Árvay János, a 2003-as Év Bortermelője
"Kata testvérével, Petrával, valamint édesanyjukkal közösen munkálkodik három borvidéken, mivel Tokajban, Villányban és a Nagy-Somlón is művel szőlőt illetve készít bort. Tragikus hirtelenséggel elhunyt édesapjuk gondolatai alapján dolgozik, tisztességgel és becsülettel: "Alkotás, gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem és egyediség."
 
Ha személyesen is megismerkednél velük, és még boraikat is megkóstolnád, akkor ott a helyed a Winelovers következő Afterwork kóstolóján, február 15-én! Részletek és jegyek IDE kattintva. 
Winelovers borok az olvasás mellé