Jubileumi vezércsere a "Kerháznál"

Borászportál
2013. február 01., 15:47


Tokaj - Kedden tartották azt a sajtótájékoztatót ahol a Tokaj Kereskedőház Zrt., 20 éves fennállásának jubileumából az állami cég akkori első embere "igazi sikertörténetről" beszélt, ami az elmúlt időszak munkáját illeti. Másnap viszont a hír24 egyik cikkében arról lehetett olvasni, a vezérigazgató, Dr. Kiss István Távozik.
Jubileumi vezércsere a \
 
Ne legyen több édesített bor!
A Tokaj Kereskedőház eladott borainak 60-70 százalékát az édesített, olcsóbb árkategóriájú borok teszik ki. Ez készül annak a 2500 termelőnek a szőlőjéből, akik szerződéses kapcsolatban állnak az állami tulajdonú borászattal. Tokaj-hegyaljai borászok egy csoportja azonban régóta el szeretné érni, hogy a borok utólagos javítását törvényileg tiltsák meg a borvidéken - olvasható az Indexen.
 
A törvénymódosítás ártana a gazdáknak
Azonban, ha módosítják a szabályozást, az kihat a borvidéki gazdák sorsára is, ugyanis az édes borok természetes alapanyagaként felhasználható szőlő évente a felvásárolt termés alig 5-10 százalékát teszi ki, így az édesítés beitiltása felhajtaná a borok árát, és csökkenne az értékesíthető mennyiség.
A lap szerint a másik lehetőség az édesített borok visszaminősítése, amit viszont a mostani árnál csak olcsóbban tudna eladni a társaság. Ebben az esetben a szőlőfelvásárlási árak csökkennének. A hír24 úgy tudja, a vezérigazgató ebbe a bizonytalan helyzetbe nem akart belemenni, ezért kellett távoznia. Korábban több szakmai fórumon is elmondta: számításaik szerint a változás több százmillió forint veszteséget eredményezne a cégnek. Ebből következik, hogy a minőségi változást csakis állami támogatással lehetne megvalósítani, amiről viszont a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő állítólag hallani sem akar.
Közgazdász lesz az új vezérigazgató
Kiss István, aki 2009 óta irányítja a Tokaj Kereskedőházat nem kívánta kommentálni a történteket. Annyit árult el a jövőjével kapcsolatban, hogy újra a tolcsvai családi pincészetükben dolgozik majd édesapjával együtt. Utódlásáról az MNV Zrt. közleményt adott ki, február elsejétől Goreczky Gergely váltja. A közgazdász szakember hazai és nemzetközi pénzintézeteknél szerzett értékesítési, vállalatirányítási és hálózatépítési gyakorlatot.
Winelovers borok az olvasás mellé