Kártérítés tavaszi fagykárokra

Agromonitor
2011. július 20., 22:03


Október, november környékén lesz elérhető a tavaszi fagykárokkal sújtott termelők számára az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. 8 milliárd forintos, új kamatmentes hitele, amelyhez a gazdálkodók teljes kamat- és költségtérítés mellett juthatnak hozzá.

Kártérítés tavaszi fagykárokra
 
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 4 milliárdot kíván fizetni a nemzeti agrár-kárenyhítési alapból is, amely ez év decemberében 50 százalékos előleget nyújthat, a fennmaradó részt pedig jövő év elején folyósíthatja. A 70 százaléknál nagyobb károkat szenvedett termelőknek most a kormány – úgynevezett csekély összegű (de minimis) támogatásként – 1,27 milliárd forintos gyorssegélyt is nyújt, amely 44 ezer forintos hektáronkénti összegnek felel meg. Az érintett gazdálkodók így összesen 13,3 milliárd forinthoz juthatnak, és ez 46 százalékos kártérítési mértéket tehet ki - írja az Agromonitor. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Az MFB hosszú lejáratú, újabb hitelkonstrukciójával minimum 500 ezer, maximum 5 millió forintos forráshoz juthatnak majd a károsult gyümölcstermelők. Az állami bank a hitelt közvetlenül, kereskedelmi banki közreműködés nélkül forgalmazza, de az értékesítéshez ügynöki közvetítő hálózatot igénybe vesz. A száz százalékos állami kamat- és költségtérítés mellett felhasználható források futamideje legfeljebb 20 év lehet, hároméves törlesztési türelmi idővel. A tőkeösszegnek 80 százalékáig a hitel mögé az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezességvállalása társítható. A hitelprogram teljes összege 8 milliárd forint lesz, amelyből egy-egy hektárra a károk arányában vehetők majd fel támogatott források. Száz százalékos veszteségek esetén a hektáronkénti hitel 800 ezer forint lehet.
A kormány a nemzeti agrár-kárenyhítési alapból is kíván juttatni a fagykárosult termelőknek, de itt leghamarabb decemberben nyílhat fizetési lehetőség. Ekkor 50 százalékos előleg-folyósításról lehet szó, míg a fennmaradó hányadhoz a jövő év elején juthatnak a gazdák. A VM azzal számol, hogy az alapban 4 milliárd forint gyűlik össze, de ez a fagykárosult termelőknek csak akkor lesz kiutalható, ha az idén más jelentős természeti károk nem lesznek.
A kabinet a napokban döntött arról, hogy gyorssegélyként 1,27 milliárd forintot juttat azoknak a gazdálkodóknak, akik legalább 70 százalékos terméskiesést szenvedtek. A termelők a forrásokat egyszeri, vissza nem térítendő támogatásként kaphatják meg. A pénzekhez úgynevezett de minimis formában juthatnak hozzá, amelynek gazdálkodónkénti összege maximált. Czerván György, a tárca államtitkára szerint azonban e termelői kör a korábbi években nem vett igénybe jelentős mennyiségű de minimis támogatásokat. A minisztérium úgy számol, hogy az érintett gazdák gyorssegélyként hektáronként 44 ezer forintot kaphatnak.
Az intézkedésekkel a károsult termelők összességében 13,3 milliárd forint forráshoz juthatnak és ez 46 százalékos kompenzációnak felelhet meg – közölte Czerván György. A korábbi felmérések szerint a tavaszi fagyok 32 ezer hektáron okoztak jelentős veszteségeket, amelyek 28-29 milliárd forintot tettek ki. Összesen 8784 termelő jelentett károkat – áll a VM összegzésében.
Winelovers borok az olvasás mellé