Felkészülhetünk a brit borokra

Borászportál
2016. november 25., 18:00


A klímaváltozás következtében könnyen előfordulhat, hogy a szőlőtermesztés lehetetlen lesz a nagy borászati tradíciókkal rendelkező területeken. Spanyolországban eltűnhetnek a szőlők, ezzel szemben viszont Anglia felkészülhet az aktív borászkodásra.
Felkészülhetünk a brit borokra
Fotó: albourneestate.co.uk
Egyes előrejelzések szerint a század végére a Földközi-tenger térségében elsivatagosodás várható, és ennek következtében az sem zárható ki teljesen, hogy Spanyolországban megszűnik a szőlőtermesztés. A ma még szinte elképzelhetetlen jövőkép az angliai borászatok felemelkedésével válik még szürreálisabbá.

Az elmúlt 50 évben a termőidőszak átlaghőmérséklete 1,5 °C fokot emelkedett, ezzel párhuzamosan pedig 150 százalékkal nőtt a borszőlő termőterülete az Egyesült Királyságban. Anglia déli részén (például Sussex megyében) már napjainkban is sorra ültetik a szőlőket, és ezt a jövőben csak fokozni szeretnék.

A borászkodásba belevágó angolok türelmesek, tudják, hogy hosszú út áll még előttük, addig is mire beérik a munkájuk, folyamatosan járják a világot és tanulnak.