Kitörhet a balhé Oroszországban is

Borászportál
2013. december 03., 12:45


Áremelés - Az orosz kormány tovább emeli a vodka minimálárát az alkoholfogyasztás elleni harc jegyében, de fennáll a veszélye, hogy az illegálisan készített szeszesitalok felé fordul a kereslet.
Kitörhet a balhé Oroszországban is
 
A 143 millió lakosú országban a halálozások mintegy 30 százalékáért felelős az alkoholizmus. Oroszországban 2000-től alkalmaznak minimálárat az égetett szeszesitalok, így a vodka esetében, amit évente korrigálnak egyebek között az infláció mértékével. Akkor a félliteres vodka minimálára 89 rubel (mintegy 593 forint) volt.
 
Az orosz kormány honlapján pénteken felkerült tervezet szerint a legolcsóbb félliteres vodka ára 199 rubel (1325 forint) lenne január 1-től, ami 17 százalékkal haladná meg a termék jelenlegi, 170 rubeles árát. A kormány elképzelése szerint a vodkafajta ára jövőre még egyszer, augusztus elsején emelkedne, akkor 220 rubelre. Ez azt jelenti, hogy jövőre 30 százalékkal drágulna a legolcsóbb vodka minimális ára a jelenlegihez képest.    

Oroszországban az elmúlt években megtiltották a szeszesitalok reklámját, minden szeszesital, így még a sör árusítását is az utcai kioszkokban, korlátozták az eladást este 11 óra után. Oroszországban jelenleg a 18 év alattiak nem vásárolhatnak szeszesitalt, de a korhatárt a törvényhozók várhatóan 21 évre emelik.
Winelovers borok az olvasás mellé