Kóstold meg Magyarországot ősszel is!

Borászportál
2017. október 26., 07:03


Az utazás nem érhet véget a nyárral, hiszen az ősz is számos felfedezésre váró hazai kincset rejt, főként, ha a gasztronómiai élményekre gondolunk. Miről szól az ősz? Vibráló meleg színekről, az évszak szezonális ízeiről, fűszeres és meleg illatokról, a hangulatról. Ezekből Magyarország rengeteget tartogat minden tájegységén.
Kóstold meg Magyarországot ősszel is!
Boron innen – boron túl: Kóstoljuk meg Magyarországot!
 
Ősszel is érdemes felfedezni hazánk különleges borvidékeit, a kiváló magyar borok sajátos ízvilágát és helyben megkóstolni Magyarország ízeit, szezonális gasztronómiai kínálatát. Borvidékeink számos pincészete várja a borkedvelőket ebben az évszakban is, ahol egyedi borokat kínálnak és egy pohárral a kézben a szüret sikeréről is elbeszélgethetnek az érdeklődők. Tokaj, Sopron, Villány, Badacsony és a többi borvidék nem szűkölködik a magyar kulináriára jellemző egyedi zamatokban és persze leglényegesebben, a vendégszeretetben sem. A finom borok mellé érdemes kipróbálni az egy-egy tájegységre jellemző szezonális gasztronómiai kínálatot.
 
Hiszen Magyarország az őszi ízekben is legalább olyan változatos és jellegzetes, mint az évszakot betöltő hangulatában. A konyhaművészet ilyenkor az úgynevezett „őszi kosár” alapanyagaiból válogat, mint például:
 
  • zöldségek: cékla, csicsóka, gombák
  • húsok: szarvas, liba, pisztráng, mangalica
  • italok: helyi, regionális borok
 

A mangalica, a pisztráng, a szarvas és a liba mellé felszolgált cékla, csicsóka, vagy a gombák különleges ízjátékot tudnak nyújtani. A laza szerkezetű pisztráng húsához a könnyed fehérbor, míg a mangalica markánsabb jellegéhez a testesebb fehér-, illetve a vörösbor is jól passzol. A magyar erdők bővelkednek vadállományban, így az ősz elengedhetetlen alapanyaga a vadhús, ami mellé már érdemes a testesebb vörösekből kortyolgatni.

De programokból sincsen hiány ilyenkor. Sem a kulturális események, sem a fesztiválok nem érnek véget a melegebb hónapokkal. Számtalan kulináris rendezvény, műemlék, fürdő és természeti szépség várja, hogy felfedezzük.
 
Éppen ennek a sokszínűségnek, az őszi élményeknek az átélése érdekében indított kampányt a Magyar Turisztikai Ügynökség. A szervezet szeretné felhívni a figyelmet a hazai ősz csodáira és ötleteket adni a belföldi utazáshoz. A kezdeményezéshez számos szakmai szervezet, étterem, vendéglátóhely is csatlakozott.
 
Kóstold meg Magyarországot ősszel is!
 
Az „Őszi menük hetében” résztvevő szállodák és éttermek kóstolójeggyel kedveskednek vendégeiknek, amelyet október 17. és november 15. között válthatnak be a kapcsolódott pincészetekben egy pohár borra.
 
További ötlet az őszi utazásokhoz, illetve bővebb információ a kampányról a hellomagyarorszag.hu oldalon található.
 
Aki pedig már ebben a percben átélné a hangulatot, annak ajánljuk az alábbi kisfilmet.


 
Winelovers borok az olvasás mellé