Másfél millió euró a borászati melléktermékek lepárlására

Borászportál
2013. augusztus 21., 16:08


Támogatás - Íme, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) legfrissebb közleménye a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról szóló 70/2012. (VII. 16.) VM rendelet szerint a 2013/2014. borpiaci évben kifizethető támogatási keretösszegről.
Másfél millió euró a borászati melléktermékek lepárlására
 
Borászati melléktermékek lepárlásának támogatása
Jogcím/intézkedés célja
A szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek lepárlás útján történő kivonása keretében a lepárlás útján megsemmisített melléktermékből származó ipari célú nyers alkohol után igényelhető támogatás, a minőségi bortermelés és a környezet védelmének elősegítése érdekében.
Támogatás/engedély/egyéb jog jogosultja
Az a lepárlóüzem, amely az intézkedésben való részvételi szándékát a következő borpiaci évre vonatkozóan, június 30-ig bejelenti az MVH-nak, és a részére beszállított borászati melléktermékből ipari célú nyers alkoholt állít elő.
A támogatás mértéke
Szőlőtörkölyből nyert nyersalkohol esetében 1,1 euró/térfogatszázalék/hl, borból és borseprőből nyert nyersalkohol esetében 0,5 euró/térfogatszázalék/hl.
 
A borászati melléktermékek támogatással történő lepárlására fordítható támogatási keretösszeg
A szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról szóló 70/2012. (VII. 16.) VM rendelet 13. § (3) bekezdése alapján a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek lepárlására fordítható támogatási keret összege a 2013/2014. borpiaci évben: 1 500 000 euró.
A közlemény hatálya
Jelen közlemény a kihirdetése napján, 2013. augusztus 7-én lépett hatályba.
Kapcsolódó jogszabályok
- A Tanács 2007. október 22-i 1234/2007/EK rendelete a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről („az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet”);
- A Bizottság 2008. június 27-i 555/2008/EK rendelete a borpiac közös szervezéséről szóló 479/2008/EK tanácsi rendeletnek a támogatási programok, a harmadik országokkal folytatott kereskedelem, a termelési potenciál és borágazat ellenőrzése tekintetében történő végrehajtására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról;
- A szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról szóló 70/2012. (VII. 16.) VM rendelet.
Amennyiben e közlemény és a vonatkozó jogszabályok között ellentmondás vagy eltérés merül fel, úgy minden esetben a jogszabályok rendelkezései az irányadóak.
További információ az ugyfelszolgalat@mvh.gov.hu e-mail címen kérhető.
*
Winelovers borok az olvasás mellé