Megadóztatják az alsópolcos borokat

Borászportál
2014. október 29., 10:12


Literenként 30 forintos ellenőrzési díjat vezetnek be a magyar piacot elárasztó, sokszor tisztázatlan eredetű, földrajzi jelzés nélküli, gyengébb minőségű tömegborokra.
Megadóztatják az alsópolcos borokat
 
A Földművelésügyi Minisztérium szakmaközi egyeztetésen lévő tervezetét ismerteti a Népszabadság, amely szerint a földrajzi jelzés nélküli borok értékesítőinek kell befizetniük a díjat a piacszabályozó szerepet is ellátó Hegyközségek Nemzeti Tanácsának. A szervezet hologramos ellenőrzési jegyet bocsát ki, melyet a magyar piacra kerülő ilyen bortételek palackjaira kell felhelyezni, s így az áruházi polcig végig nyomon követhető a Magyarországon forgalmazott bor útja.
 
A tételeket a forgalomba kerülést megelőzően a HNT, illetve az ellenőrző hegybírók egy közös webes felületre is felvezetik majd. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Tornai Tamás szerint erre minőségbiztosítási okokból és az ágazatban is elharapózott áfacsalások megfékezése miatt van szükség. Szakmai vélekedések szerint éves szinten a százmilliárd forintos borpiac felét teszi ki a jellemzően műanyag kannában vagy PET-palacokban árusított, főleg külföldről behozott gyenge minőségű, viszont olcsó bor.
Jelenleg a védett földrajzi helységnév megjelölése nélkül érkező dömpingáru csak egy előzetes, meglehetősen alapszintű mustrán kell hogy átmenjen, mielőtt a magyar piacra kerül, de csak akkor, ha azt nem palackozott formában hozzák Magyarországra. A nagy tartályban behozott „borokat” a szakmában terjengő pletykák szerint azután hazaival javították, hogy mindent elfedő EU-származású legyen.
Tornai Tamás szerint a HNT-nek összességében 100-200 millió forint bevétele származhat majd a ellenőrzési díjtételből.
Winelovers borok az olvasás mellé