Megint a bakator lesz Debrecen bora?

Borászportál
2014. november 27., 21:13


A november végén megrendezésre kerülő bormustrán mutatják be azt a fehér- és vörösbort, amely viselheti a Debrecen város bora címet.
Megint a bakator lesz Debrecen bora?
 
Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, hogy Debrecentől nem idegen a borkultúra. Emlékeztetett rá, hogy Trianon előtt a várostól mintegy 40 kilométerre lévő érmelléki terület a fehér borok tekintetében Tokaj és Balaton-felvidék után a harmadik legjelentősebb bortermelő terület volt. Rangot jelentett a debreceni gazdáknak, ha Érmelléken volt szőlőbirtokuk - jegyezte meg a polgármester.
Az Érmellék akkori leghíresebb bora, a Bakator Debrecen borának számított, s most újra megélhetjük, hogy saját bora lesz a városnak, amely viselheti a Debrecen címerével ellátott, magyar és angol nyelvű címkét - tette hozzá. A város rendezvényein ezeket a borokat szolgálják majd fel, de várhatóan a helyi éttermek kínálatába is bekerülnek.
 
Kovács Pál, a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület elnöke, a Debreceni Borozó borászati szaklap kiadója elmondta: a III. Debreceni Bormustrán 20 borászat 75 kimagasló minőségű borát kóstolhatják meg az érdeklődők. E borok közül kerül ki Debrecen város 2015-ös fehér és vörösbora, amelyet a bormustrán mutatnak majd be - tette hozzá.
Kerekes Sándor bortanácsadó, a Debreceni Borozó szerkesztője felidézte: a Bakator volt Széchenyi István kedvenc bora, amely Zichy gróf közreműködésével a kínai császár asztalára is lejutott. Hozzátette: Érmelléken, Bihardiószegen újratelepítették az egykori Bakatort, ami remélhetőleg egyszer ismét Debrecen bora lesz. Heit Loránd bihardiószegi gazda a sajtótájékoztatón elmondta: 2013-ban telepítették újra az első ezer Bakator-vesszőt, s jövőre további egy hektáron folytatják a telepítést. Az új venyigék az idén már megmutatták a termésüket, s jövőre már kóstolgatható lesz a Bakator - tette hozzá.
A III. Debreceni Bormustra, a város borainak bemutatója november 29-én délután lesz a Déri Múzeumban.
Winelovers borok az olvasás mellé