Megölik a méheket a borászok permetszerei?

Borászportál
2014. július 08., 21:34


Feszültség alakult ki a méhészek és a szőlőtermelők között a szekszárdi borvidéken. A méhészek amiatt aggódnak, hogy a szőlőkabóca miatti vegyszeres védekezés méhpusztulást okoz.
Megölik a méheket a borászok permetszerei?
 
A Tolnai dombok között 35 méhész kétezer méhcsaládja van veszélyben amiatt, hogy az amerikai szőlőkabóca okozta betegség felütötte a fejét, és ellenük a védekezést a szőlősgazdák nem mindig az előírt technológia szerint végzik – mondta Koller Zoltán, a megyei méhész egyesület megbízott elnöke a Teol.hu-nak. A helyzetet bonyolítja, hogy most virágzik a facélia, a fehér here és sok olyan növény (a szőlészek szempontjából a sorközben lévő gazok), melyeket a méhek rendszeresen látogatnak.
Koller Zoltán szerint a kisebb szőlőtermelők nem olyan készítményeket és nem akkor használnak, amikor azok nem árthatnak a méheknek. A méhészek nagyon el vannak keseredve, mert már most tapasztalták a méhek pusztulását, és ha őszig nem tudnak a méhcsaládok megerősödni, akkor az áttelelésükkel is gond lesz, aminek a következménye a csökkenő méhállomány – hangsúlyozta az elnök.
 
A szőlészek a szőlő elvirágzása után, két hete kezdték el a rovarölőszeres védekezést a fitoplazmát terjesztő kabóca ellen. Ha ezt nem teszik meg, félő, hogy nagy kár éri az ültetvényüket.
A méhek pusztulását megelőzni csak úgy lehet, ha a termelők a megfelelő készítményekkel permeteznek. A méhekre kifejezetten veszélyes készítménnyel virágzó növényállomány (ide értendő a szőlő sorok között előforduló virágzó gyomokat is) kezelése tilos - mondta a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági hivatalának igazgatója, dr. Vörös Géza.
A veszélyes szereket csak az engedélyokiratba foglalt kiegészítés birtokában, a méhkímélő technológia pontos alkalmazásával szabad kijuttatni. A kezelés csak a csillagászati napnyugta előtt 1 órával (jelenleg 20 óra) kezdhető meg, és még aznap 23 óráig be kell fejezni. Amennyiben a méhek a megjelölt időszakban még a virágzó növényállományt látogatják, a permetezés nem kezdhető meg.
A szekszárdi hegyközség felhívta a termelők figyelmét, hogy a környezetkímélő, integrált növényvédelem legfontosabb követelménye a méhek védelme. A kárt okozó termelőket a kártérítési felelősség mellett növényvédelmi bírság is sújtja, ezért mindenki törekedjen a szakszerű védekezés megvalósítására.
Winelovers borok az olvasás mellé