Megtéveszti a fogyasztókat a "szlovák Tokaji"

Borászportál
2014. február 14., 12:31


KÖZLEMÉNY - Az Európai Bíróság csütörtökön olyan döntést hozott, amelynek értelmében a szlovákiai termelők továbbra is a piacra vihetnek a magyarnál gyengébb minőségű borokat a Magyarországon oltalom alatt álló "Tokaj" elnevezéshez nagyban hasonló márkanév alatt. Ez pedig a fogyasztók megtévesztését eredményezheti a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa szerint.
Megtéveszti a fogyasztókat a \
 
Megtéveszti a fogyasztókat a
Íme, egy (egyébként kimondottan ízléses) palack a Macik Winery-től, amely a tokaji hegyközség szerint alkalmas a fogyasztók megtévesztésére (fotó: Macik Winery)
Az alábbiakban a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa lapunkhoz eljuttatott, az Európai Bíróság csütörtöki döntésére vonatkozozó reakcióját idézzük:
A „Tokaj” márkanév ügyében a magyar borágazat érdekeit a Kormány képviseli a nemzetközi fórumokon. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa bízik abban, hogy a Kormány ez irányú törekvései sikeresek lesznek. A testület pedig minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a tokaji borok eredetvédelme ügyében tett kormányzati lépéseket.
A „Tokaj” megjelölést ugyanakkor ezután sem használhatják a szlovákiai termelők, akik csak a „Vinohradnicka oblast’ Tokaj” elnevezés alkalmazására kaptak jogalapot. Azonban a magyar termelőknek így is hátrányos a döntés, amely piaczavaró hatással bírhat.
Magyarországnak és a Tokaji Borvidék borásztársadalmának közös érdeke és törekvése, hogy az országhatár szlovák oldalán csak az eredetileg a tokaji történelmi borvidékhez tartozó településeken készíthessenek „Vinohradnicka oblast’ Tokaj” néven bort. Emellett a megjelölést csak a jelenlegi szlovákiainál sokkal szigorúbb magyar tokaji borvidéki eredetvédelmi szabályok betartása mellett lehessen alkalmazni.
A „Tokaj” névvita ügyében hozott döntés nem akasztja meg a Tokaji Borvidéken 2013-ban meghirdetett minőségi megújulást. A tokaji minőségi forradalom célja, hogy a „Tokaj” márkanév világszerte elismertséget vívjon ki magának a minőségi borok piacán. Továbbá cél, hogy ki lehessen aknázni a „Tokaji Aszú” megjelölésben rejlő piaci lehetőségeket a prémium borok körében.
A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsában dolgozó szakemberek egyöntetűen vallják, hogy a szabályozási, termelési, technológia-fejlesztési, valamint piacfejlesztési területen elindított lépések hosszú távú fejlődési lehetőséget kínálnak a tokaji borok, s a Tokaji Borvidék számára.
A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsáról:
A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1995-ben jött létre azzal a céllal, hogy összehangolja és szakmailag felülvizsgálja a Tokaji Borvidékhez tartozó hegyközségek rendtartásait, rendszerezze adatszolgáltatásukat, valamint segítse és szervezze a gazdasági együttműködést és a piacokhoz jutást. Emellett a testület intézi a borvidéki származás- és minőségvédelem ügyeit, eljárva a szőlő- és borgazdálkodással kapcsolatos jogszabályok betartásának ellenőrzésében is. A Tokaji Borvidék összesen 27 települést foglal magába, amelyek nyolc hegyközségbe tömörülnek. A nyolc hegyközség: Bodrogkeresztúr-Bodrogkisfalud-Szegi, Mád, Olaszliszka, Rátka, Sárospatak, Tarcal, Tállya-Golop, Tolcsva-Erdőhorváti, amelyek összesen 16 küldöttel vesznek részt a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának munkájában.

 
Winelovers borok az olvasás mellé