Metszési kulisszatitkok a Tűzkő Birtoktól

(X)
2015. március 08., 10:10


Az év első feladata a szőlőben a metszés, amely ilyenkor már lezajlott, vagy épp javában tart még a földeken. A szőlő életének következő évében sok minden múlik a metszésen. Íme néhány kulisszatitok a Tűzkő Birtokról.
Metszési kulisszatitkok a Tűzkő Birtoktól
A nyugalmi időszak legfontosabb művelete a Tűzkő birtokon is a metszés helyes és precíz elvégzése. Ennek során határozzák meg - az egyes tábláktól elvárható teljesítmény szerint - a tőkék terhelését. Ez a munka jó lehetőséget ad továbbá a művelésmód esetleges változtatására, vagy a  már elöregedett fás részek fiatal vesszőkre való cserélésére - így elkerülhető a minőség- és termésveszteség.
 
A Bátaapátiban található Tűzkő Birtok legjobb ültetvényein visszafogott terhelés mellett érik el azt a minőséget, amely a prémium boraikban lelhető fel. A legjobb ültetvények mellett nagy gondot fordítanak az egyszerűbb, birtokborokat adó szőlők parcelláira is. A termő ültetvények metszése során az optimális terhelés megválasztása a legfontosabb szempont. Ez a termés mennyiségének és minőségének optimális egyensúlyát jelenti. Ezt befolyásolja a tőkék kondíciója, tőkeformája-művelésmódja, fajta fürtmérete, talaj tápelem tartalma, stb. Az ültetvények jelentős részében két szálvesszős metszést alkalmaznak, továbbá Guyot-, valamint alacsony-, és középmagas kordon művelést. A tavasszal telepített szőlőiket két rügyre, „csapra” vágják vissza azért, hogy elősegítsék azok megerősödését.
Winelovers borok az olvasás mellé