Milyen borokat kóstolhatunk 2014-ből?

Borászportál
2014. november 22., 00:12


Az idei évjárat sok nehézséget tartogatott több magyarországi borászat számára is. A lehulló csapadék mennyisége és a napfény hiánya megviselte a szőlőültetvények termését. Ennek következtében a nagy borok elkészítésére nem vagy csak minimálisan volt lehetőség.
Milyen borokat kóstolhatunk 2014-ből?
 
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsénak (HNT) elnökével, Tornai Tamással készített interjút a veol.hu, amelyből a 2014-es évjáratról, valamint a borászat helyzetéről tudunk meg többet. Az elnök így nyilatkozott a szüretről "Az idei esztendő esőből bőven mért.(…) Mindezek ellenére a korai fajták üdék, illatban és zamatban gazdagok. A közép- és késői érésű fajták azonban feladják a leckét a borászoknak. (…) Talán a természet segít abban, hogy felhagyjunk a megszokás oktalan követéséről!"
Tornai Tamás a Somlói borvidéken borászkodik, meggyőződése, hogy "a bor emberi kapcsolatokról szól. Ha nem érti egymást fogyasztó és termelő, probléma adódhat."
A lap a borpiac helyzetéről kérdezte a HNT elnökét, aki elmondta, hogy hazánkban egyensúlyban van a termelés és fogyasztás, de a szerkezetét tekintve eltér. A 2013-as év Spanyolországban és Olaszországban borfelesleget produkált, amit csak jelentős árzuhanás mellett tudtak volna eladni, és mi jó felvevő piacnak bizonyultunk, jegyzi meg Tornai Tamás. A piacot elözönlő olcsó borok ellen a HNT javaslatot dolgozott ki és árprognózist bocsátottak ki a piaci szereplőkhöz igazodva.
Zárószavaiban Tornai Tamás kiemelte a vidéki Magyarország fontosságát. Mennél többen járnak kirándulni a szőlőhegyre, annál jobban élénkül a piac és közvetlenebbek lesznek a kapcsolatok fogyasztó és borász között.
 
Winelovers borok az olvasás mellé