Milyen egy jó boroshordó?


2007. március 14., 16:22


Jó minőségű bortároló fahordók kizárólag tölgyfából készülnek. Nagyon fontos, hogy egészségesek, tiszták legyenek, ép nyílásokkal rendelkezzenek, és megfelelő erősségű abroncsok tartsák össze.
Milyen egy jó boroshordó?
 
A csapjukba parafa vagy fadugót helyezzünk. A szájnyílásba olyan akonadugót tegyünk, amelynek vége beleér a borba, így zár ugyanis tökéletesen (ma már gyakori, hogy szilikonból készült akonadugót használnak, így csökkentve a bor levegőfelvételét). A hordók fenéklapján fel van tüntetve az űrtartalom, a tömeg és a hitelesítés éve.

A tárolóhelyiségben a hordót 30-40 cm magas ászokfán tárolják, és ékekkel rögzítik. Megtöltés előtt célszerű a hordót megvizsgálni, mert a hordó rossz szagával elronthatja a jó minőségű bort. A legjobban úgy győződhetünk meg a hordó állapotáról, ha egy gyertyát dróton a hordóba engedünk. Amennyiben a gyertya elalszik, a hordó penészes vagy dohos. Ilyenkor rendbe kell hozni a hordót, mielőtt bort töltenénk bele. A gyertya előnye, hogy használata során megláthatjuk az esetleges szennyeződéseket is.
Üres hordók gondozása
  
A kiürített hordót hideg vízzel gondosan ki kell mosni. Ezután úgy kell fordítani, hogy a víz maradéktalanul kifolyjon belőle. Ezt a műveletsort addig kell ismételni, amíg tiszta víz nem távozik a hordóból. Első fejtés után általában három-négy alkalommal kell megismételni a műveletet, később elég kétszer-háromszor. A kimosott hordót két-három napig hagyjuk száradni, utána azonban kénezzük be, és jól bedugva tartsuk. Ha hosszabb ideig hagyjuk kénezetlenül, akkor a hordó penészedni kezd. Az üres hordók gondozása a rendszeres kénezést és törölgetést jelenti. A kénezést célszerű kéthavonta elvégezni, mert a kén-dioxid lassan elillan a hordóból.
Új hordó előkészítése
Új hordót csak megfelelő előkészítés után szabad használatba venni, mert a dongák pórusaiban számos olyan anyag van, amely kioldódva a bornak kellemetlen faízt ad.  A hordó előkészítése több fázisból áll:
- Áztatás
- Forrázás
- Forró szódás kezelés
- Újraforrázás
- Újraáztatás
Áztatás
A hordót hideg vízzel megtöltik, majd 3-4 napig ázni hagyják. Ezt a műveletet célszerű kétszer-háromszor megismételni.
Forrázás
A hordóba - méretétől függően – 5-20 liter forró vizet öntünk és bedugjuk. Ezután 10-15 percig forgatjuk a hordót, ügyelve arra, hogy a víz a hordó minden részét érje. Ezután a dugót egy pillanatra kivesszük, hogy a forró gőz eltávozhasson, majd ismét bedugjuk, és megvárjuk, hogy a víz kihűljön. A forrázást egyszer-kétszer kell megismételni.
Forró szódás kezelés
A kiforrázott, még langyos hordóba 3%-os forró szódás oldatot öntünk, és átmossuk vele a hordót.
Újraforrázás
 Hogy a szódás oldat maradványai eltűnjenek, forró vízzel újra ki kell forrázni a hordót.
Újraáztatás
A kiforrázott hordót két-három naponként hideg vízzel újra ki kell áztatni.
Az előkészített hordóba először csak mustot ajánlatos tenni, bort csak akkor, ha már legalább egyszer forrt benne must.
 
Barrique hordók
Más módon kell előkészíteni a barrique hordókat. Ezek a 225 literes tölgyfahordók belül égetett felülettel rendelkeznek, amelynek köszönhetően jellegzetes illat-és zamatanyagok oldódnak a borba. Annak érdekében, hogy ez az aroma ne sérüljön, a barrique hordókat csak egyszerű hideg vizes öblítéssel szabad előkészíteni.
Winelovers borok az olvasás mellé