Minden bubis egy helyen: a gyöngyözőktől a champagne-okig

Borászportál
2015. december 26., 16:37


Itt az év vége, amely egy kiemelt időszaka a pezsgő fogyasztásának, így esemény nélkül sem maradhatunk. Immár hagyomány, hogy a Borjour csapata megrendezi az évzáró Borjour Buborék elnevezésű kóstolót, amelynek az idei esztendőben az impozáns Stefánia Palota ad otthont. Itt mindent megtalálsz, ami pezseg! Az esemény egyik szervezőjével, Nagy Sebestyénnel beszélgettünk.
Minden bubis egy helyen: a gyöngyözőktől a champagne-okig
Régóta rendeztek pezsgős eseményeket, és a magyar termelők is egyre nyitottabbak a buborékos italok készítésére. Mennyiben lett könnyebb a rendezvény megszervezése az elmúlt években?
 
Szerencsére egyre több kiállító tud részt venni a Borjour Buborékon, mivel egyre több magyar borászatnak van már gyöngyözőbora, pezsgője. A vendégek száma is évről évre nő, ezért az idei eseményt át kellett tennünk a hagyományos korábbi helyszínről, a Spoonról a Stefánia Palotába.

Milyen tételek iránt érdeklődnek a vendégek? Keresik a tradicionális készítésű pezsgőket, vagy egyelőre csak barátkoznak a műfajjal?
 
Ezt a rendezvényünket hagyományosan karácsony és szilveszter között tartjuk, így a tradicionális módszerrel készült pezsgők talán népszerűbbek, mint a nyáron nagyon bomba gyöngyözők és habzók.

Tapasztaltál minőségi változást a magyar pezsgőknél?
 
Nagyon fiatal a műfaj, még sok évnek kell eltelnie, és sok olyan pincészetnek belépnie, amely valóban maga állítja elő a pezsgőit, hogy ezt a kérdést egyáltalán feltehessük.

Lesznek-e újdonságok, olyan borászatok vagy tételek, amelyekkel eddig nem nagyon találkozhattak a buborékos italok kedvelői?
 
Kétszer annyi kiállítónk lesz, mint eddig, úgyhogy mindenképpen.
 
Minden bubis egy helyen: a gyöngyözőktől a champagne-okig

Champagne-ok, crémant-ok is lesznek szép számmal, ezek kóstolásához tudnál pár tippet adni a kezdő fogyasztóknak?
 
Hát persze! Kicsit döntsék meg a poharat, amikor a kiállító tölt nekik!
 
Ha valakinek megtetszik egy pezsgő vagy gyöngyöző, az szilveszter előtt be tudja még szerezni, esetleg a helyszínen lehetőség lesz a vásárlásra?
 
Egyre több olyan Borjourt szervezünk, ahol a belépő egy jelentős része levásárolható. A cél, hogy olyan rendezvényeink legyenek, ahol mindhárom résztvevő (vendég, kiállító, szervező) egyformán úgy érezze, megérte nekik a részvétel. Ezúttal a 6000 forintos belépő fele felhasználható palackos vásárlásra, azaz a belépő karszalag mellé minden vendég kap 3 darab 1000 forintos kupont, melyeket a kiállítóknál költhet el.
Winelovers borok az olvasás mellé