Nagyon fontos szobor került Tokajba - VIDEÓ

Borászportál
2020. augusztus 30., 09:19


Újabb műalkotással bővül a Tokaji borvidék életében jelentős szerepet játszó elődök emlékét ápoló emlékpark.
Nagyon fontos szobor került Tokajba - VIDEÓ
Címlapkép: youtube
 
A Tokaj Alapítványt Demeter Zoltán borász azzal a céllal hozta létre, hogy segítse annak megteremtődését, hogy az itt élő, alkotni vágyó emberek felismerjék és megértsék környezetük múltból küldött üzenetét. A törekvés egyik kiemelkedő programja a tokaji zsinagóga tövében található Tokaji Borvidéki Emlékpark, ahol  az alapítvány rendszeresen felavat egy-egy szobrot, ami alkalmat teremt az utókornak a tiszteletadásra elődei felé.
 
 
Június végén megérkezett a következő alkotás, Melocco Miklós, Kossuth-díjas szobrászművész Bél Mátyásról készített domborműve. Bél Mátyás a 17-18. században élt magyar-szlovák származású evangélikus lelkész, polihisztor volt,  a korabeli magyar tudomány kiemelkedő alakja. 1730-ban „Magyarország népének élete 1730 táján” című művében elsőként osztályozza a tokaji dűlőket, ezt a klasszifikáció a borvidék a mai napig mérvadónak tekinti.
 
Végezetül két videó az eseménnyel kapcsolatban. Az első egy rövid, de annál érdekesebb riport Melocco Miklóssal az alkotás folyamatáról, a második pedig a dombormű Tokajba érkezésének pillanatát rögzíti és elhangzik benne pár gondolat Demeter Anettől, az alapítvány kuratóriumának elnökétől.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé