Négy kontinens kilenc országa után Szekszárdra

Borászportál
2017. december 06., 19:00


Rappay József személyében új borászt üdvözölhetett a közelmúltban a Szent Gaál Borház. A fiatal szekszárdi szőlész-borász Budapesten végzett a Kertészeti Egyetemen, azóta viszont négy kontinens kilenc országának vezető borászatainál fordult meg, hogy végül újra Szekszárdon kamatoztassa tudását. 
Négy kontinens kilenc országa után Szekszárdra
A harminchat hektárnyi területtel rendelkező Szent Gaál birtok szőlészeti és borászati irányítását 2016 tavaszán vette át József, aki az utóbbi másfél évben történt változásokat – ami rengeteg új telepítést is jelentett – így foglalta össze:  
 
"A borok stílusa a borvidék új szabályzása, a szekszárdi borászok által közösen megálmodott szekszárdi palack és végül jómagam miatt is változott. Nálunk egyértelműen a vörösboroké a főszerep. Gyümölcsös, fűszeres, jóivású, Szekszárdra jellemző borokat készítünk. Fajtaváltás is történt, ugyanis a kadarka alapú bikavért kékfrankos alapúra cseréltük, ebből adódóan a Bikavérünk jóval sötétebb színű, gyümölcsösebb, tartalmasabb lett. Kékfrankosunk kiemelt fajta, amiben Szekszárd jövőjét is látjuk. Mind házasításokban, mind fajtaborként, és nem utolsó sorban rozénak is kiváló.”
 
Négy kontinens kilenc országa után Szekszárdra
 
A kékfrankos tudatosabb hangsúlyozása mellett azt is elárulta József, milyen volt a 2017-es évjárat a Szekszárdi borvidéken: „Kimagasló vörösbor évjárat az idei. A meleg időjárás kedvezett a későn érő kékszőlő fajtáknak, ami végül komoly alapborokat eredményezett.” Fontos megemlíteni, hogy a borászat ültetvényei Szekszárd három fontos dűlőjében helyezkednek el: Baranyavölgy, Strázsa-hegy, Várdomb. 
 
Négy kontinens kilenc országa után Szekszárdra
 
A Szent Gaál pincészet jelenlegi termőterületein kadarka, cabernet franc, cabernet sauvignon és zweigelt található, ám a cég borválasztéka ennél jóval bőségesebb. Ebben az évben ráadásul olyan újdonságokkal is készülnek, mint: