NGM: A kommersz szeszipar megérdemli a magasabb adót

Borászportál
2013. május 02., 11:17


Kötelezettségszegési eljárás - Magyarország továbbra sem kívánja módosítani a jövedéki adóról szóló törvényt, a kormány álláspontja szerint az Európai Bizottság által vitatott magyar jogszabályhely teljes mértékben megfelel a közösségi jognak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
NGM: A kommersz szeszipar megérdemli a magasabb adót
 
A szaktárca legfrissebb közleményében ismerteti: az Európai Bizottság 2013. április 26-án kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az alkoholtermékek jövedéki adójával összefüggésben. A testület úgy látja, hogy Magyarország jogtalanul alkalmaz két különböző adókulcsot az etilalkoholból készült termékekre, hiszen az Európai Unió a minimum adószint meghatározása mellett csak egyetlen adókulcs alkalmazását teszi lehetővé.
A magyar kormány álláspontja szerint azonban komoly egészségügyi kockázatot jelent az alkoholfogyasztás, ezen belül kiemelten a finomszesz és mesterséges aromák felhasználásával készült, úgynevezett kommersz szeszes italok nagy mennyiségű fogyasztása.
Az intézkedés szükségességét az indokolta, hogy a kommersz szeszes italok előállítási költsége csak töredéke a tiszta növényi párlatok előállítási költségének, így kiskereskedelmi áruk is kedvezőbb. Ez a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat a kommersz szeszes italok nagyobb mértékű fogyasztása irányába befolyásolta, az alacsonyabb ár pedig a kereslet-növekedés irányába hatott.
A differenciált adómérték bevezetése a kommersz italok esetében – fokozott egészségügyi kockázata miatt – az egész társadalom érdeke – hangsúlyozza az NGM. Az új szabályozás az olcsó, mesterséges aromák felhasználásával készült szeszes italok árát növeli, ezáltal csökkentve a lakosság etilalkohol- fogyasztását. Az uniós jog is különbséget tesz minőségi alapon az egyes alkoholfajták között, így az etilalkoholok magyarországi eltérő adómértéke sem ütközhet uniós jogba – mutat rá a tárca.
Magyarország kész arra, hogy szükség esetén álláspontját a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bíróság előtt is megvédje – tudta meg lapunk.
 
Winelovers borok az olvasás mellé