Növekszik az igény az élelmiszerek és az italok online vásárlására

Borászportál - MTI
2012. augusztus 28., 15:45


Piackutatás - A magyar fogyasztók 8 százaléka tervezi, hogy az interneten fog majd vásárolni élelmiszert és italt a következő fél év során. Ez egyharmados növekedés két év alatt - derül ki a Nielsen piackutató vállalat felméréséből.
Növekszik az igény az élelmiszerek és az italok online vásárlására
 
A felmérést, amely az internet hatását vizsgálta a fogyasztók élelmiszervásárlási döntéseire, a világ 56 országában végezték el  az idén és tavalyelőtt - tájékoztatta a Nielsen a távirati irodát.
Magyarországon a tavalyelőtti 66-tal szemben az idén a fogyasztók 54 százaléka tervezi, hogy online vásárol valamilyen árucikket vagy szolgáltatást a következő hat hónap során. A globális átlag 85, az európai pedig 78 százalék.
Az élelmiszer online történő vásárlását 8 százalék tervezi Magyarországon, ami egyharmados növekedés. Világszerte a fogyasztók 26 százaléka szerezne be online élelmiszert és italt, ami 44 százalékos emelkedés két év alatt. Az európai átlag 14 százalék. 
A felmérés szerint, míg világszerte a válaszadók átlag 61 százaléka tájékozódott élelmiszer vásárlása előtt az interneten, addig Magyarországon 46 százalék.
 
Magyarországon egyébként az interneten vásárlók között legnépszerűbb a könyv és az újság, ugyanakkor az online beszerzést tervezők aránya e cikkeknél 40 százalékról 20-ra csökkent kétéves összehasonlításban. Tavalyelőtt utazással kapcsolatos szolgáltatásokat a megkérdezettek 15 százaléka szándékozott igénybe venni, az idén pedig 14 százalék.
Szintén csökkenő trendet tapasztaltak a piackutatók a magyar fogyasztók körében az öltözködéshez szükséges cikkek tervezett online vásárlásánál, a mobiltelefon vagy a tartozékok beszerzésénél, szórakoztató rendezvényekre szóló jegyek vételénél és számítógép vásárlásánál is.
A felmérés során több mint 28 ezer fogyasztót kérdeztek meg ötvenhat országban, Európa mellett Ázsiában és Óceániában, Észak- és Dél-Amerikában, Közép-Keleten, valamint Afrikában. A vizsgálat csak az internet-hozzáféréssel rendelkezők fogyasztási szokásait vette számba. A Nielsen a kutatást csak olyan országokban végzi, ahol az internet elterjedtsége legalább 60 százalék, vagy minimum 10 millió lakosnak van internet-hozzáférése.
Winelovers borok az olvasás mellé