Oroszországban egyvalamivel nem lehet viccelni

Borászportál - MTI
2014. december 29., 10:19


Az erősen megnövekedett vodkaárak visszafogására szólította fel a kormányt az orosz elnök karácsonykor.
Oroszországban egyvalamivel nem lehet viccelni
Vlagyimir Putyin kormányhivatalnokokkal és regionális kormányzókkal tartott szerdai találkozóján arról beszélt, hogy a magas vodkaárak az illegális szeszfőzésre ösztönzik az embereket, és a házi főzésű párlatok veszélyesebbek az egészségre, mint a törvényesen előállított vodka.
„A vodkaárak elszaladása csak a törvénytelenül főzött (szeszesitalok) fogyasztásának növekedéséhez vezet. Úgy vélem, az érintett kormányzati szerveknek el kéne gondolkodniuk ezen” - közölte Putyin.
A kormányzat tavaly óta nagyjából 30 százalékkal, 220 rubelre (körülbelül 1000 forintra) emelte fél liter vodka minimális kiskereskedelmi árát.
Emellett Moszkva az alkoholipari cégekre vonatkozó szabályozást is szigorította. Kutatók szerint részben a magas alkoholfogyasztás a felelős azért, hogy Oroszországban a férfiak negyede az ötvenes éveiben vagy azelőtt meghal.
Az orosz gazdaság 1998 óta a legsúlyosabb válságát éli az olajár zuhanása és a Moszkvára az ukrán válsággal kapcsolatban kivetett nyugati szankciók miatt. Elemzők szerint jövőre súlyos recesszióba kerülhet az olajfüggő orosz gazdaság, és az infláció - részben a rubel gyors értékvesztése miatt - már idén elérheti a 10 százalékot.
Winelovers borok az olvasás mellé