Pálinkások figyelem! Újra lehet pályázni pálinkavédjegyre

Borászportál
2013. szeptember 05., 16:07


Minőségvédelem - Szeptember elsejétől újra lehet pályázni a pálinkavédjegyre, a mintákat huszadika és harmincadika között lehet leadni, a minősítést végző Wessling Hungary Kft.-nél - közölte a minősítő társaság hétfőn. A minősítést a Wessling kezdeményezte tavaly. Azóta 10 gyártó 36 terméke kapta meg a Pálinkavédjegy feliratot viselő matricát.
Pálinkások figyelem! Újra lehet pályázni pálinkavédjegyre
 
Pálinkások figyelem! Újra lehet pályázni pálinkavédjegyre
 
A matricával ellátott palackokban - laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatok nyomán - garantáltan az előírt minőségi követelményeknek megfelelő ital található. 
   
A laboratóriumi vizsgálatok során elemzik többek között az alkohol-, a metanol-, a hidrogén cianid-tartalmat, de - Európai Uniós ajánlás alapján - megvizsgálják az itthon eddig nem elemzett, de a csonthéjas gyümölcsből származó pálinkák esetében az élelmiszerbiztonság érdekében javasolt etil-karbamát tartalmat is.     Az érzékszervi bírálat során a Pálinka Nemzeti Tanács nyilvántartásában szereplő tapasztalt szakértők minősítik a pálinkákat a szabványos érzékszervi bírálati módszerek biztosítása mellett. A kiváló minőség folytonosságának biztosítéka továbbá, hogy a védjegyet elnyert pálinkatételek 20 százalékát évente ismételten ellenőrzik.
   
A matricával ellátott pálinkák a www.palinkavedjegy.hu honlapon nyomon követhetők, az egyedi kialakítású védjegymatricán található sorszámot beírva megtalálható a pálinka és a főzdék főbb jellemzői, a gyártási eljárás.
   
Akik már megkapták
A védjegy-rendszer tavalyi meghirdetése óta 10 gyártó (a Bolyhos Pálinka, a Brill Pálinkaház, a Csalló Pálinka Manufaktúra, az Etyeki Czimeres Pálinka, a Nobilis Pálinka, Sendula Zoltán, a Szigetköz Lelke Pálinkaház, a Prekop Pálinkamanufaktúra, a Téti Pálinkafőzde és a Zimek Manufaktúra) 36 terméke kapta meg a Pálinkavédjegy matricát.
 
A Pálinkavédjegy használatra általában évente 3-4 nevezési időszakot hirdetnek meg.