Parafa vagy csavarzár? Mit mond az egyik legmodernebb borászat?

(X)
2015. április 02., 12:40


Örök kérdés, mióta megjelent, és egyre terjed a csavarzár, hogy ragaszkodni kell-e a jól bevált és megszokott parafa dugóhoz, vagy van helye az új, modern technológiának is. A válasz igen, és nem is, egyszerre.
Parafa vagy csavarzár? Mit mond az egyik legmodernebb borászat?
A kérdésben hazánk egyik leginkább haladó szellemiségű borászata, az Antinori-birodalom részét képező Tűzkő Birtok nyilatkozott lapunknak. A pincészet olasz tulajdonosai a kiváló minőségű, illatos-ropogós fehérborok, a vörösök és rozék miatt láttak fantáziát a Bátaapáti mellett található területekben.
 
Náluk immár jól megfér a régi és az új palackzár egymás mellett: a tavalyi év végéig kizárólag hagyományos parafa dugózással zárták a palackokba a bort, ám a december újítást hozott e téren is.
A Tűzkő Birtokon a piaci igények kielégítésére először a friss, gyümölcsös Tűzkő Kékfrankos Rosé 2014-es évjárata kapott csavarzárat, mely a küllemére is üdítőleg hatott, így végül a reduktív borok új évjáratait már megújult külsővel kereshetik a fogyasztók az áruházak polcain és éttermekben. A grüner veltliner, a traminer, a sauvignon blanc, és a riesling kerül dugóhúzó nélkül is könnyen nyitható palackban a borfogyasztókhoz.
 
Parafa vagy csavarzár? Mit mond az egyik legmodernebb borászat?
A Tűzkő Birtok mesebeli környéken van
 
Néhány újvilági termelő egyébként már a fejlődni képes vörösborát is csavarzárral zárja le, de Bátaapátiban másképp gondolkoznak. Náluk az érlelt fehérek és vörösborok továbbra is a hagyományos parafa dugóval záródnak.
 
A Tűzkő Birtok tulajdonosainak filozófiája alapján egyébként az oltvány eltelepítésétől a palackozott bor értékesítéséig minden folyamatot helyben végeznek. Így a palackzár-választék bővítésekor szükség volt üzem-korszerűsítésre is, így új palackozó gépsor került beüzemelésre.
 
A Tűzkő Birtok Bátaapáti szomszédságában, a tolnai dombok között fekszik. Bátaapáti Budapesttől 150 kilométerre, délre, a Geresdi-dombságban található. A birtok történelmi szőlőültetvényeinek nagy része a Völgység lankás dombjai közt található. Az ültetvények meszes, löszös, jó vízgazdálkodású talajokon terülnek el. Az új telepítésű szőlőterületek Mórágy és Mőcsény falvak közelében fekszenek, amely területek különböző klimatikus és talajtani jellemzőkkel rendelkeznek. A birtokon jelenleg 80 hektáron fehérborszőlőket (chardonnayt, zöld veltelinit, traminit, rajnai rizlinget és sauvignon blanc-t, kis mennyiségben pinot grigio-t és hárslevelűt), illetve 70 hektáron vörösborszőlőket (nagyrészt kékfrankost és merlot-ot, kis mennyiségben cabernet franc-t és pinot noir-t) termesztenek.
Winelovers borok az olvasás mellé