Pezsgővel készül a Balaton fagyija

MNO - Magyar Nemzet Online
2014. május 12., 11:00


Első alkalommal választották meg a Balaton fagyiját a Nyitott Balaton programsorozat keretében. A győztes édesség, amely a balatoni randevú nevet viseli és pezsgős marcipán szamócával-ízű, egy balatonmáriafürdői fagylaltozóból került ki.
Pezsgővel készül a Balaton fagyija
 
A versenyt, amelyre csak az üdülőrégióból lehetett nevezni hagyományos alapanyagokat tartalmazó termékekkel, a Balatoni Regionális TDM Szövetség hirdette meg hagyományteremtő szándékkal.

A zsűri a tó körül 8 helyszínen 16-féle fagylaltból választotta ki a győztest, amely az idei szezonban a Balaton fagyija 2014 címet viselheti. A verseny célja az volt, hogy népszerűsítse az üdülőrégió klasszikus és hagyományos, jó minőségű kézműves fagylaltjait.
 
A megmérettetésre minden fagylaltozó kétféle ízzel nevezhetett. A termékek között volt füge, dió, citromfű, balatoni jégboros és kapros ízű is, mutatva a régió sokszínűségét.

A legtöbb pontot a Balatoni randevú fantázianevű, pezsgős marcipán szamócával ízesítésű fagylalt kapta, amelynek készítője Pálfi Attila, a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó tulajdonos-üzemeltetője. A győztes fagylalt receptjét hamarosan nyilvánosságra hozzák, így a nyáron több Balaton környéki fagyizóban is megkóstolhatják majd a vendégek.

A fődíj mellett a zsűri különdíjjal jutalmazott 3 további fagylaltot: a balatonföldvári Kárpáti Fagyizó füge-dió fantázia, a balatonfüredi Korzó Fagyizó füredi mákvirág és a szintén füredi Bagaméri Fagylaltozó kapros-túrós pite fantázianevű fagylaltját.
Winelovers borok az olvasás mellé