Pincészetből a köztársasági elnöki székbe – kik azok a Taittingerek?

Borászportál - KG
2016. július 26., 20:43


Pierre-Emmanuel Taittinger, a világhírű Taittinger Champagne Ház tulajdonosa megcélozta a francia elnöki posztot. De vajon milyen esélyekkel indul?
Pincészetből a köztársasági elnöki székbe – kik azok a Taittingerek?
Pierre-Emmanuel Taittinger (Fotó: Lefigaro.fr)
Független jelöltként elindulna a jövő évi francia elnökválasztáson a világ egyik legismertebb pezsgőkészítője, Pierre-Emmanuel Taittinger. A champagne-áról ismert üzletember azonban korántsem csak pezsgőket készít, hiszen tagja a Banque de France tanácsadó bizottságának, tulajdonosi része van a Société du Louvre-ban és a Concorde Hotels-ben is, amelynek a legismertebb szállodája a párizsi Hotel de Crillon; és van borászata a Loire-völgyében is.
 
Az 1734-ben alapított Taittinger Champagne Ház központja Reimsben van, zászlósborai pedig a Comtes de Champagne, amely 100% chardonnay-ból készülő pezsgő és a Comtes de Champagne Rosé, amit pinot noir és chardonnay házasításából készítenek – írja a Wikipédia.
Pierre-Emmanuel Taittinger jelöltségéhez egyébként 500 aláírást kell összegyűjtenie olyan politikusoktól, akik őt javasolják a posztra. Ez feltehetően gyorsan menni fog, hiszen a család igen jelentős befolyással bír Franciaországban.
 
A Taittinger pincészetet Jacques Fourneaux alapította a XVIII. században. A cég az első világháborút követően költözött II. Theobald champagne-i gróf egykori kastélyába. Érdekesség, hogy létezik egy legenda, miszerint Theobald volt az, aki Franciaországba vitte a chardonnay szőlőt Ciprusról, egy keresztes hadjáratot követően – ám erről bebizonyosodott, hogy nem igaz.
 
Pincészetből a köztársasági elnöki székbe – kik azok a Taittingerek?
Château de la Marquetterie (Fotó: Domainecarneros.com)
 
Pierre Taittinger 1932-ben vette meg a Château de la Marquetterie-t, amelynek területein a XVIII. század óta charodnnay-t és pinot noirt termeltek. 1945-től Pierre harmadik fia François irányította a birtokot, az ő halála után pedig öccse, Claude vezette a céget, egészen 2005-ig. A Taittinger név ebben az időben lett világhírű és vált eggyé a champagne készítéssel.
 
A család aztán eladta a pincészetet a Starwood Capital Group-nak, de az üzlet nem bizonyult eredményesnek, így nem sokkal az eladás után Pierre-Emmanuel Taittinger, egy bankkal együttműködve visszavásárolta a csaknem 300 hektáros birtokot és a pincében lévő 12 millió palack pezsgőt. 
 
Pierre-Emmanuel Taittinger azóta vezeti a céget, a jövő évben esedékes elnökválasztáson pedig – ha valóban elindul –, úgy tűnik, a konzervatív Nicolas Sarkozy-vel, a jelenleg regnáló szocialista Francois Hollande-dal és a szélsőjobboldali Marine Le Pen-nel kell(ene) összemérnie erejét.