Sakk-matt a szőlőlisztharmatnak!

Borászportál
2017. május 15., 17:04


A szőlőlisztharmatot (sajnos) jól ismerjük. Tudjuk, hogy a mi klímánkon az érzékeny fajtáknál szinte mindig, a közepesen érzékeny fajtáknál pedig évjárattól függően erős fertőzéssel jelentkezik.
Sakk-matt a szőlőlisztharmatnak!
Korán, már a virágzás idejére felszaporodhat olyan mértékben, hogy akár az egész termést is tönkre teheti. Ha a vegetáció első felében eléri a néhány százalékos fertőzést, akkor a szezonban végig küzdeni kell, hogy a fertőzés alacsony szinten maradjon. Pedig a betegség biológiája jól ismert, így jól előrejelezhető, akkor miért okoz mégis annyi problémát?
 
Egy-egy konkrét esetet vizsgálva egy tényező szinte mindig feltűnik: az időzítés.
 
Aki növényvédelmet folytat, az tisztában van azzal, hogy valami mindig közbe jöhet, és máris oda a pontosság. Pedig ha a vegetáció első felében, a sörét nagyságú bogyó méretig az ültetvény mentes marad a lisztharmattól, akkor a siker szinte kézzel fogható! Addig viszont nem szabad lazítani, „minden áron” oda kell érni pontosan, hatékony - a fürt megnyúlástól már felszívódó hatóanyagot is tartalmazó - készítményekkel, a fertőzési nyomásnak megfelelő permetezési fordulókkal (általában 8-14 nap).
Egyszóval igényesnek kell lenni, mert ez az igényesség rengeteg plusz növényvédelmi költségtől kímélheti meg a szőlőtermelőt. A Bayer Hungária Kft. 2015-ben bevezetett szőlőlisztharmat elleni készítménye a Luna Experience egy igazi telitalálat; sokan kipróbálták és sok nagyon pozitív visszajelzés érkezett már hozzájuk a hatékonyságáról. Amennyiben egy vegetációban, a szőlővédelmi technológiában kétszer alkalmazzák – a fürtmegnyúlás időszakától a fürtlehajlás időszakáig – az ültetvény a vegetáció második felére is erős védettséggel rendelkezik. Hatástartama erős fertőzési nyomás esetén is legalább tíz nap.
 
Ráadásul nem csak a lisztharmat ellen hatékony, hanem a szürkepenész és a feketerothadás ellen is. A Luna Experience-t preventíven érdemes alkalmazni, de tény, hogy jelentős kuratív hatása is van.  

 

Felhasználási javaslat:


Szőlőben lisztharmat és szürkepenész ellen a permetezéseket előrejelzésre alapozva kell megkezdeni, és szükség esetén 10-14 naponta megismételni 0,25-0,5 l/ha dózisban. Erős lisztharmat fertőzési nyomás esetén a magasabb dózis használata indokolt. Szürkepenész ellen csak a 0,5 l/ha-os dózis használható. A permetezéseket nagy, a lombfelület méretétől függően 400-1000 l/ha vízmennyiséggel kell elvégezni. Egy vegetációban maximum kétszer lehet alkalmazni, a szőlő hat leveles állapotától a sörét nagyságú bogyóméret (fürtlehajlás) időszakáig.
 
Sakk-matt a szőlőlisztharmatnak!
Winelovers borok az olvasás mellé