Stílusok, ízek és dallamok fúziója a Pezsgő Világ fesztiválon

Fütő Bea
2013. augusztus 21., 15:33


Programajánló - A Pezsgő Világ III. Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztivál 2013. szeptember 4-én és 5-én a Buddha-Bárban várja a vendégeket, hogy minden érzékre ható, varázslatos környezetben kóstolják végig az eltérő stílusokban, de kivétel nélkül magas minőségben elkészített pezsgőket.
Stílusok, ízek és dallamok fúziója a Pezsgő Világ fesztiválon
 
Stílusok, ízek és dallamok fúziója a Pezsgő Világ fesztiválon
fotó: Pezsgő Világ
A szervezők célja, hogy a pezsgőkultúrával ismerkedők ne csak élményekkel, de információkkal is gazdagodjanak, ezért a szakértő kiállítóktól megtudhatják hol, milyen módon és mely szőlőfajtákból készülnek kedvenc buborékos italaik. A pezsgő- és champagne-kurzusokon még több titkot árulnak majd el a neves előadók, arra azonban minden vendégnek magának kell majd választ találnia, melyik stílus áll a legközelebb saját ízléséhez; a hazai minőségi pezsgőkkel, könnyed proseccókkal, karakteres cavákkal vagy elegáns crémantokkal és champagne-okkal töltik tele legszívesebben a poharakat.
Ikonok és újdonságok
A fesztiválon olyan, a pezsgővilág csúcsát képviselő ikonok is felsorakoznak, mint a legendás Dom Pérignon idén májusban debütált Vintage 2004 tétele vagy Louis Roederer Cristalja, amelyet 1876-tól töltenek a II. Sándor cárnak készített mutatós kristálypalackokba.
A színvonalas hazai, olasz és spanyol kínálatot további neves champagne házak színesítik, a Laurent-Perrier, az Alfred Gratien és a világ legnépszerűbb champagne-át, a Brut Imperialt készítő Moët & Chandon.
A Taittinger ház, amelyet a közelmúltban választottak a FIFA Labdarúgó-világbajnokság hivatalos beszállítójának, egy újdonságot is bemutat majd a magyar közönségnek: a Nocturne Sec-et a brut kategóriánál magasabb cukortartalma miatt a desszertek mellett épp az ilyen emlékezetes, éjszakába nyúló alkalmakhoz ajánlják készítői. (A kiállítók listája itt.)
 
Pezsgőkurzusok; főszerepben a világ első pezsgője és a rosék
A remek ár-érték arányuk miatt is kedvelt crémantok között szintén új szereplő debütál majd, a dél-franciaországi Sieur d’Arques. A limoux-i pincészet tétele a beszédes Première Bulle, vagyis a ’ legelső buborék’ nevet viseli, mivel készítői büszkén vallják, hogy tételük a világ legelső palackban erjesztett pezsgőjének leszármazottja. A limoux-iak elvitatják ugyanis a 17. századi angol Merrett doktortól és Dom Pérignontól a pezsgő feltalálását – írásos emlékeik szerint a szomszédos Saint Hilaire apátság szerzetesei már jó száz évvel korábban, 1531-ben készítettek olyan palackban erjesztett bort, amiben buborékok fejlődtek. Aki szívesen szegődne a legenda nyomába, az megteheti Gabi van Dael, a pincészet képviselőjének előadásán.
Márkus György Champagne szakértő – akit a champagne-i termelők klubja a legnagyobb szakértők sorában a 2005-ös évjárat keresztapjának választott – a rosék világába kalauzolja majd el a közönséget. A szakíró évente több alkalommal látogat a régióba, hogy kutatómunkája során tovább mélyítse tudását. Élményeiről és a rosék világáról kóstolóval egybekötött champagne-kurzusán mesél majd. (A további előadásokról itt olvashat.)
Rendhagyó kiállítók a Pezsgő Világon
Idén nem csak pezsgő stílusokkal, de fiatal designerek munkáival is ismerkedhetnek a vendégek. A 30 magyar tervezőből álló wonderLAB egyedi, kézzel készített ruhákat és kiegészítőket mutat be a rendezvényen.
A pezsgők között pedig a Caffe Cagliari csúcsminőségű kávéi frissítik fel az érzékeket.
Fúzió a pezsgővacsorán és a táncparketten
A pezsgők világának felfedezéséhez a Buddha-Bar Lounge ad pazar díszletet, a titokzatos félhomályban igazán elmélyülten, az illatokra és ízekre koncentrálva kóstolhatnak a résztvevők.
Az étterem a hely szellemiségét képviselő aranyló Buddha szoborral a középpontban és Osama Kutaini séf pezsgőkre hangolt izgalmas pán-ázsiai menüsorával várja a vacsoravendégeket, míg a Buddha-Bar legendás zenei világát késő este a rezidens DJ kelti életre a chill out, autentikus keleti és modern dallamok fúziójával. 
Részletek >>itt<<
Winelovers borok az olvasás mellé