Szent Márton Újborfesztivál és Libator Sajtóközleménye


2005. november 15., 12:32


A borkultúra, és a magyar borok iránt növekvő érdeklődést jelzi, hogy rendkívül sikeres volt a szentendrei Skanzenben harmadik alkalommal megrendezett Szent Márton Újborfesztivál és Libator. A két napos eseményen, szombaton és vasárnap több mint 7 ezren voltak kíváncsiak az újborhoz és lúdhoz kötődő ünnep figyelemre méltó ízeire, szokásaira, üzeneteire.
Szent Márton Újborfesztivál és Libator Sajtóközleménye
 
A kétnapos Borkiállítás és Vásáron neves borászok, Bock József, Bujdosó Ferenc, Dúzsi Tamás, Figula Mihály, Gál Lajos, Wunderlich Alajos, és neves borászatok, Aránydukát Pincészet, Varga Pincészet, Taschner Pincészet, Vylyan Pincészet újborait kóstolhatták meg a felnőtt látogatók. Sokan érkeztek családostul, s ameddig a gyerekek a hagyományőrző népszokásokkal - tollfosztás, kenőtoll és tollsíp készítés, varrogatás, harangozás - ismerkedtek, és sült almával, sült gesztenyével laktak jól, addig a felnőttek az ízletes libaétkekben tobzódtak. Nagy keletje volt a libatepertőnek, a porhanyós libacombnak, a sült libakolbásznak és ráadásként a tökös-mákos rétesnek.

 
A szervezők, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. és a Skanzen munkatársai úgy érzik, aki részese volt ennek a formalitásoktól mentes, jó hangulatú 'hétköznapi ünnep'-nek, kellemes élményekkel térhetett haza a borongós novemberi napokon.

László Ágnes
sajtófőnök
Winelovers borok az olvasás mellé