Szőlőtelepítés – befektetés a jövőbe

(X)
2015. június 17., 06:50


Egy, a minőség terén kompromisszumokra nem hajlandó pincészet a szőlők telepítésekor különösen precízen kell eljárjon. A Tűzkő Birtoktól sokat lehet tanulni…
Szőlőtelepítés – befektetés a jövőbe
A szőlőtelepítés első lépéseihez tartozik az ültetvény művelésmódjának megválasztása, amely kardinális kérdés. A hazai borvidékek közül a Kunsági borvidéken a bakművelés, a Szekszárdi borvidéken pedig a fejművelés tradicionális, de köthető termelési igényhez pl. függönyművelés nagy termés mennyiséghez, vagy kordon (vörös), ernyőművelés (fehér) a minőségi bor termesztéséhez, továbbá köthető fajtához pl.: kadarka-fejművelés.

A támrendszer lehet tőkénkénti, pl. bak- vagy fejművelés esetén vagy lehet soronkénti. Első évben több hajtást hagyunk általában, majd második évben a kialakítandó tőkeformának megfelelően 2-3 darabot választunk ki. A második évben még célszerű a termést „ledobni”, hogy a tőkék megerősödjenek, majd a 3. évtől már a tőkét a művelésmódnak megfelelően kötözzük, pozícionáljuk és már termést is szedhetünk. Később fokozatosan növelhető a tőkék terhelése és körülbelül 5-7 év alatt elérik a maximális termőképességüket.
 
Összegzésben a telepítést mindig célszerű precízen és „spórolásmentesen” végezni, mivel 25, vagy annál is több évre telepítünk.
 
Szőlőtelepítés – befektetés a jövőbe
Idősebb tőkék sorai nyáron – Tűzkő Birtok, Mőcsény, tramini
 
A Tűzkő Birtok legnagyobb mennyiségben termelt fehérszőlő fajtája a Tramini, melyből éves szinten közel százezer palack kerül forgalomba. A toszkán éttermek népszerű magyar fehérbora hódít itthon is. 
 
A Tűzkő Birtok Traminer borából évente többtízezer palack kerül toszkán éttermek asztalára – a magyar borkedvelő közönség is egyre több helyen elérheti már. Határozott illata és gazdag gyümölcsös aromája mellett egy struktúrájában olajosan sima fehérbort élvezhetünk poharunkban.
 
A reduktív technológiának köszönhetően könnyű, friss, mégis tartalmas bor, közepesen hosszú lecsengéssel. Hölgyek nagy kedvence. Jól behűtve (9-11°C-on) aperitifként is fogyasztható, valamint halak, saláták, keleties ételek, fehér húsok kísérőjének is bátran választhatjuk.
 
Szőlőtelepítés – befektetés a jövőbe
Winelovers borok az olvasás mellé