Szőlőtermelés: Kína már dobogós

Borászportál
2016. április 19., 12:17


Spanyolország és Franciaország mögött Kínában termelnek a legnagyobb területen szőlőt. 
Szőlőtermelés: Kína már dobogós
Fotó: News.bbc.co.uk
A szőlőültetvények területe tavaly hétezer hektárral 7,53 millió hektárra csökkent az egész világban. A szőlők főleg Európában csökkentek tovább, ám Kínában növekedett a szőlőterület. Az ázsiai ország ezzel megerősítette harmadik helyét Spanyolország és Franciaország mögött - írja a Napi.hu.
A nemzetközi borkereskedelem értéke 10,6 százalékkal 28,3 milliárd euróra emelkedett 2015-ben - közölte a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet.
 
Ami a bor értékét illeti, Franciaország volt a legnagyobb exportőr, 8,2 milliárd euróval a világpiac 29 százalékát fedte le tavaly. Hogyha pedig a mennyiség szempontjából nézzök a kivitelt, az általuk exportált 14 millió hektoliter a harmadik helyhez volt elég.
 
Olaszország 5,3 milliárd euró értékben 20 millió hektoliter bort adott el külföldön, ezzel a második helyet foglalja el. Spanyolország 24 millió hektoliter bort exportált, így a forgalom volumenében az első helyezett, de az értéket tekintve csak a harmadik helyezett a 2,6 milliárd dolláros bevétellel. Ez a három ország együtt a világpiacból 56 százalékot hasít ki, ám a legnagyobb növekedéssel az Egyesült Államok dicsekedhet, amely borexportjának értéke 26,5 százalékkal ugrott meg.
Winelovers borok az olvasás mellé