Tegyük tisztába, mi is a Tokaji Aszúeszencia

Borászportál
2013. szeptember 05., 10:45


Édesség - A 3-6 puttonyos Tokaji Aszú és Tokaji Aszúeszencia, a Tokaj-hegyaljai borvidék zárt területén termett, Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodott, szüretkor külön szedett aszúszemekre öntött, meghatározott termőhelyről származó musttal vagy borral áztatott Tokaji borkülönlegesség.
Tegyük tisztába, mi is a Tokaji Aszúeszencia
 
Tegyük tisztába, mi is a Tokaji Aszúeszencia


A Tokaji bor a készítési módra jellemző aszú és érlelési illattal, valamint zamattal rendelkezik. A forgalomba hozatal előtt Tokaj-hegyaljai pincében három évig, az Aszúeszenciát öt évig kell érlelni.

A Tokaji aszú puttonyszám szerint lehet:

  • Tokaji 3 puttonyos, amely legalább 60 g/l természetes cukrot és 25 g/l cukormentes extraktot,
  • Tokaji 4 puttonyos, amely legalább 90 g/l természetes cukrot és 30 g/l cukormentes extraktot,
  • Tokaji 5 puttonyos, amely legalább 120 g/l természetes cukrot és 35 g/l cukormentes extraktot,
  • Tokaji 6 puttonyos, amely legalább 150 g/l természetes cukrot és 40 g/l cukormentes extraktot tartalmaz.

A Tokaji Aszúeszencia kiemelkedő minőségű, kiválóan alkalmas területről és évjáratból származó aszúbor, amely legalább 180g/l természetes cukrot és 45g/l cukormentes extraktot tartalmaz.

Az aszúkészítés az aszúbogyók feltárásával kezdődik, amelyhez az aszúszemeket külön gyűjtik hagyományosan csappal ellátott, álfenekes kádakba. Az összegyűjtött szemek egymásra nyomódása következtében nagy (350-800 g/l) cukor- és extrakttartalmú, illat- és zamatgazdag lé préselődik ki. Ez a nyers eszencia, amelyből lassú erjedéssel keletkezik a Tokaji Eszencia nevű borkülönlegesség. Többnyire nem kerül forgalomba, inkább megtartják maguknak a borkészítők, s aszúboraikhoz házasítják.

Amennyiben érdeklődik a Tokaji Aszúeszenciák felől, látogassa meg webáruházunkat, ahonnan az ország egész területére szállítunk.

www.tokajiborbolt.hu
info@tokajiborbolt.hu

További információk itt találhatók.
 
Winelovers borok az olvasás mellé