Tokaj Wine Congress fenntartható szőlészet és borászat témakörben


2022. szeptember 19., 14:58


A Tokaj-Hegyalja Egyetem november 13-15-én rendezi meg a Tokaj Wine Congress-t fenntartható szőlészet és borászat témakörben. A hiánypótló szakmai fórum a borszakma minden szereplőjének, borászoknak, marketing- és agárszakembereknek, akadémikusoknak, tanároknak és hallgatóknak is szól. Jelentkezni lehet október 15-ig.
Tokaj Wine Congress fenntartható szőlészet és borászat témakörben
A Kongresszus a Világörökség részét képező Tokaji Borvidéken, Sárospatakon kerül megrendezésre. A Kongresszus alapgondolata, hogy olyan tudást adjon át a szakembereknek, amely nemzetközi és holisztikus szempontból is naprakész, hasznos és könnyen átültethető a gyakorlatba. A Tokaji Egyetem nemzetközi pozícióját szeretné erősíteni vezető tudósok, kutatók és gyakorló szakemberek, világszerte ismert szőlészek és borászok előadásaival. Jelentkezési határidő 2022. október 10.
 

A Tokaj-Hegyalja Egyetem számára kiemelten fontos a nemzetközi kapcsolatok megerősítése, új kapcsolatok kialakítása. Erről Dr. Molnár Péter, az egyetem Szőlészeti és Borászati Tanszéket vezető egyetemi docense is nyilatkozott:
 
"Az egyetem nemzetközi kapcsolatainak kialakulása több fronton is elindult. Óriási lehetőség, hogy sikerült belépnünk az Oenoviti International hálózatba, ennek élén a Bordói Szőlészeti és Borászati Intézet áll. Világszerte közel 70 egyetem és kutatóintézet tagja ennek a szervezetnek; ez hallgatóink, kutatóink, de egész Hegyalja számára egy fontos nemzetközi kapcsolódás lehet. Ezt erősítenénk a novemberi Tokaj Wine Congress-el is. Folyamatosan építjük ezeket a kapcsolatokat. Az egyetemen ősszel induló Tokaj Wine Business Institute képzésén Dr. Fiáth Attila ugyancsak nemzetközi szintű, angol nyelvű borpiaci ismeretek átadását végzi majd, dijon-i kapcsolódással, Közép-Európában egyedülálló oktatási tematika mentén".
 
Tokaj Wine Congress fenntartható szőlészet és borászat témakörben
 
A Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) 2021-ben az ország legújabb egyetemeként kezdte meg működését. Jogelőd intézményei 1857 óta magas színvonalon készítették fel a szakmára a pedagógusokat, tanárokat. Később a borvidéki jelenlétből fakadóan elindult a szőlész-borász szakemberek képzése is a régió oktatási fellegvárában, Sárospatakon. A borvidéki humántőke bevonásával, megújult képzési portfólióval a pedagógus, gazdálkodási, turizmus-vendéglátás szakokon túl természetesen a szőlész-borász szaktudás átadása, nemzetközi szintű erősítése az egyetem fő célkitűzése. Dr. Molnár Péterrel, a THE vezető egyetemi docensével itt közöltünk korábban interjút. Dr. Bene Zsuzsannát, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati kutatásvezetőjét pedig ebben a cikkben kérdeztük az egyetemmel való kapcsolatukról.
 
Winelovers borok az olvasás mellé