Gyakorlatorientált borászképzés vár a Tokaj-Hegyalja Egyetemen

Borászportál
2022. január 31., 10:38


Interjú Dr. Molnár Péterrel, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetőjével.
Gyakorlatorientált borászképzés vár a Tokaj-Hegyalja Egyetemen
A THE - Tokaj-Hegyalja Egyetem - 2021. augusztus 1-ével nyitotta meg kapuit Sárospatakon. Az új egyetem szőlész-borász mérnöki szakán naprakész tudást adó képzések és a külföldi tapasztalatszerzés lehetősége is várja a hallgatókat. Többek között ezekről is kérdeztük Dr. Molnár Pétert, a THE Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetőjét.
 
Gyakorlatorientált borászképzés vár a Tokaj-Hegyalja Egyetemen
A Tokaj-Hegyalja Egyetem Sárospatakon
 
Több mint húsz éve a Patricius Borház birtokigazgatója, a Hegyközségi Tanács elnöke, fél éve pedig a Szőlészeti és Borászati Tanszék vezetője is lett a Tokaj-Hegyalja Egyetemen. Mi motiválja abban, hogy ennyi feladatot vállaljon?
 
Tokaj-Hegyalja az elmúlt harminc évben a szőlészek és a borászok fegyelmezett munkájával sokat fejlődött. Sokat fejlődtek a szőlőültetvényeink és csodálatos borokat lehet kóstolni, azonban a borvidék prosperitása érdekében még rengeteg a tennivaló. Ezek olyan megbízatások a munkám mellett, amelyeket örömmel vállaltam el, hogy tehessek a borvidékért. Régi vágyunk valósult meg a Tokaj-Hegyalja Egyetem megalakulásával. Az újonnan létrejött egyetem szellemi hátteret tud adni a további borvidéki fejlesztéseknek. 
 
Mesélne arról, hogy indult a borász karrierje, milyen indíttatásból választotta ezt a szakmát?
 
A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen végeztem kertészmérnökként, a PhD dolgozatomat szőlőtermesztésből írtam, közben gyakornokként a tarcali Kutatóintézetben is dolgoztam. Akkor megerősödött bennem, hogy ez tényleg a világ egyik legjobb borvidéke és azt gondolom, hogy a szakma elsajátítása szempontjából megkerülhetetlen. Először az Oremusnál kezdtem el dolgozni, majd 2000 óta a Patricius Borházat vezetem. 
 
Gyakorlatorientált borászképzés vár a Tokaj-Hegyalja Egyetemen
Dr. Molnár Péter, a a Tokaj-Hegyalja Egyetem
Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetője
 
A szőlész borász mérnöki képzés kiemelt jelentőséggel bír majd az egyetemen. Ezt az is mutatja, hogy a tanszék nem Sárospatakon hanem a Tarcalon levő borászati és szőlészeti kutatóintézetben kapott helyet. Hogy néz ki a gyakorlatban az egyetem és kutatóintézet együttműködése?
 
A Tokaji Kutatóintézet nagyon fontos szakmai alapot ad a borvidéknek. A gyakorlati életben sok szőlészeti és borászati kérdés merül fel folyamatosan, amelyekre kutatói oldalról is választ kell tudnunk adni. Olyan szőlész és borász kutatók dolgoznak az intézetben, akik vagy minősítettek, tehát doktori fokozattal rendelkeznek vagy folyamatban van a doktori fokozatuk megszerzése; az ő szerepvállalásukkal alakult meg az egyetemi tanszék. Így alakult ki egy nagyon szoros kapcsolat a tanszék és a kutatóintézet között.
Emellett folyamatosan vonjuk be az oktatásba a borvidék meghatározó gyakorló szakembereit.
A kutatóintézet tulajdonosa a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, amely kiemelten fontosnak tartja, hogy a szakma, a kutatás és az oktatás hármas egysége működni tudjon, ennek Hegyalján hagyománya van. Az 1872-ben megalakult - ugyan akkor még más néven működő - tarcali Magyar Vincellérképezde már 150 éve is betöltötte ezt a szerepet.
 
Gyakorlatorientált borászképzés vár a Tokaj-Hegyalja Egyetemen
Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Tarcalon
 
A szakmai alapok mellett a valós, naprakész gyakorlati tudást szeretnék átadni a hallgatóknak. Miként valósul meg a gyakorlati képzés? 
 
Olyan oktatást szeretnénk biztosítani a hallgatóknak, amely által sokoldalúan képzett szakemberekké válnak. A szakma tudományos és akadémiai alapjai elsajátításán túl gyakorlatorientált szőlészeti és borászati képzésben vesznek részt, ebbe a marketing és értékesítés területe is beletartozik. Folyamatosan bővül azon borászatok listája, akik szakmai partnerként részt vesznek ebben a képzésben. A legjobb gyakorlati szakemberektől tanulhatnak majd a diákok.
 
Mi az a plusz, amit Tokaj adhat? Mitől lesz más, akár versenyképesebb ez a borászati képzés, mint a többi? Hogyan lehet vonzóvá tenni a fiatalok számára?
 
Amennyiben egy fiatal nyitott erre a gyönyörű természetközeli szakmára, mint a szőlészet és borászat, Tokaj kiváló lehetőség számára. Tokaj a történelmi örökségen és az évszázadok alatt kikristályosodott tudáson túl, a folyamatos alkalmazkodás alapjainak elsajátítását is lehetővé teszi ezen a heterogén, tagolt borvidéken, amely ebben a szakmában kiemelten fontos.
Fontos a nemzetközi beágyazódás és kapcsolatrendszer, hogy a hallgatók külföldi tapasztalatokat is szerezhessenek. Szeretnénk megvalósítani a kettős diplomaszerzés lehetőségét is.
A borvidék évtizedek óta benne van a nemzetközi vérkeringésben, a mi feladatunk most az, hogy a tudomány és oktatás szintjén is vissza kapcsoljuk ebbe a vérkeringésbe a világ legjobb egyetemeivel való együttműködések által.
 
Gyakorlatorientált borászképzés vár a Tokaj-Hegyalja Egyetemen
 
Kiket várnak a szakra? Határon túli magyarok, külföldiek számára is vonzó lehet?
 
A Tokaj-Hegyalja Egyetem nemcsak határainkon belülről, hanem a határon túlról is várja a hallgatókat. A nálunk szerzett tudás speciális és életközeli, erős nemzetközi tapasztalatokkal, ezért a világ bármelyik borvidékén jól hasznosítható.
 
Miért érdemes a THE-n tanulni?
 
A hallgatóink naprakész, valós, gyakorlatorientált szőlész-borász képzésben vehetnek részt a világ egyik legkülönlegesebb történelmi borvidékén és egy nagy szakmai család részei lehetnek egy kis létszámú egyetemen, ahol személyre szabott oktatásban részesülhetnek.
 
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé