Szeptember 15-ig jelentkezhetsz a Tokaj-Hegyalja Egyetem szakirányú továbbképzéseire


2022. augusztus 30., 20:15


Dr. Bene Zsuzsát, a THE Szőlészeti és Borászati Tanszékének egyetemi docensét kérdeztük az egyetem aktualitásairól, többek között a szakképzésekről és a közeledő Tokaj Wine Congress nemzetközi konferenciáról.
Szeptember 15-ig jelentkezhetsz a Tokaj-Hegyalja Egyetem szakirányú továbbképzéseire
A Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) 2021-ben az ország legújabb egyetemeként kezdte meg működését. Jogelőd intézményei 1857 óta magas színvonalon készítették fel a szakmára a pedagógusokat, tanárokat. Később a borvidéki jelenlétből fakadóan elindult a szőlész-borász szakemberek képzése is a régió oktatási fellegvárában, Sárospatakon. A borvidéki humántőke bevonásával, megújult képzési portfólióval a pedagógus, gazdálkodási, turizmus-vendéglátás szakokon túl természetesen a szőlész-borász szaktudás átadása, nemzetközi szintű erősítése az egyetem fő célkitűzése. 
 
Dr. Bene Zsuzsanna a bodrogkeresztúri Tokajbor Bene családi pincészet vezetője. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati kutatásvezetője. A THE Szőlészeti és Borászati Tanszékén egyetemi docensként és szakfelelősként koordinálja, szervezi az oktatás specifikus tematikáját.
 
Szeptember 15-ig jelentkezhetsz a Tokaj-Hegyalja Egyetem szakirányú továbbképzéseire
Bene Zsuzsa,
a THE Szőlészeti és Borászati Tanszékének
egyetemi docense és szakfelelőse
 
Milyen érzés Hegyalján borászatot tanítani, ott, ahol született és felnőtt?
Csak kevesen írhatják meg a visszaemlékezéseikben, hogy egy újonnan létrejött egyetemi képzés felépítésében részt vehettek szülőhelyükön, világörökségi borvidéken. Borászt ennél nagyobb megtiszteltetés nem érhet.
 
A kutatóintézet és az egyetem munkája szorosan összeforrt az elmúlt évben. Milyen kutatások folynak most Tarcalon?
Nekem főként a szürethez, erjesztéshez kapcsolódó technológiai kísérleteim vannak, új borkezelési, stabilitási folyamatokkal az érlelés folyamán. Kiemelt témám a tokaji fajtaborok sajátos polifenol-összetételének feltérképezése, amelyről mindezidáig nem rendelkeztünk konkrét mérési adatokkal. Ezek tükrében a klímaváltozás hatására fellépő változások, borászati technológiák adta megoldásokkal lehet készülni. A botritisz és a légköri aszály, a felmelegedés kapcsolata is központi kutatási témánk, együttműködve neves helyi pincészetekkel, akik mind hasonló aszúkészítési filozófiát követnek. Biológiailag aktív vegyületek (glükonsav, borostyánkősav, shikiminsav, arginin-prolin) megjelenését vizsgálom az aszúkészítésben. Fontos tevékenységnek tartom a borászati tanninok, élesztőkészítmények, kitozánok alkalmazási lehetőségeinek vizsgálatát a kénmentes vagy csökkentett kénfelhasználású borászati technológiák megvalósításában, amelyhez az Erbslöh Austria GmBH támogatását élvezzük.
 
Hogy erősíti a kutatóintézet szellemi és infrastrukturális háttere az egyetemi képzést?
A kémiai alapok ismerete kulcsfontosságú. A mérési módszereket el kell sajátítani korszerű berendezésekkel. Hallgatóink úgy kerülnek ki a gyakorlatba, hogy oda mernek állni adott készülék mellé, mert már használták, a meghatározható paramétereket tudják értelmezni. Egyik hallgatónkkal például aszúderítési próbákat végeztünk TDK-munkájához, melyet a munkahelyén készült borokkal végzett el, izgalmas eredményekkel. 
 
Szeptember 15-ig jelentkezhetsz a Tokaj-Hegyalja Egyetem szakirányú továbbképzéseire
 
A felvételi eredmények mit mutatnak idén, kinek vonzóbb a THE: inkább a helyieknek vagy a távolabb élőknek?
Hazánk legtávolabbi pontjaiból is vannak jelentkezők, így Sopronból, Orosházáról is, azaz nem is csak borvidékekről, családi ráhatással, hanem olyanok, akik a szakma iránt érdeklődnek. Fontos felelősségünk a következő generációk felé megtalálni a motiváció lehetőségeit, hogy ezt a szép pályát válasszák.
 
Milyen képzési kínálat társul ehhez akár alap-, akár továbbképzési szinten?
A szőlész-borász mérnöki képzés fut nappali és levelező alapképzésben, illetve levelező felsőoktatási szakképzésben. Előbbihez szeretnénk egy erős borpiaci tudást adni. Szakirányú továbbképzésben angol és magyar nyelven a Borturisztikai szakember (sommelier) képzés indul idén ősszel. Több más szervezettel együttműködésben tervezzük a boranalitikus szakirányú továbbképzést a NÉBIH Borászati és Alkoholos Igazgatóságának gyakorlati helyszín biztosításával. Ilyen rálátással rendelkező szakembert biztos, hogy minden borvidéken tárt karokkal várnak.
 
 
Mi lenne az a három érték, amivel egy 18 éves fiatalt megszólítana, hogy tanuljon borásznak a THE-n?
Versenyképes, korszerű szaktudás. Gyakorlatorientált képzés helyi borászatnál. Emellett számos ösztöndíj segíti a hallgatókat. A Grand Tokaj például egymillió forintos szakmai ösztöndíj rendszert alakított ki az egyetemmel a gyakorlati szakemberképzéshez. A Fermentis Akadémiához is tervezünk csatlakozni, ahol komoly élesztős kutatásokba is becsatlakozhatnak hallgatóink anyagi támogatás mellett, publikációs lehetőségekkel.
 
Szeptember 15-ig jelentkezhetsz a Tokaj-Hegyalja Egyetem szakirányú továbbképzéseire
 
Komoly kongresszusra készül az intézmény novemberben. Mi a fő célkitűzése a Tokaj Wine Congressnek?
A tudománymetriai indexekhez elengedhetetlen bizonyos nemzetközi konferenciákon való részvétel. Akkor fognak minket igazán elfogadni, ha be is mutatjuk magunkat, vele együtt az eredményeinket, értékeinket, és a helyszínt, azaz Hegyalját is. Nemrég nagy élmény volt például egy dijoni konferencián előadnom az aszúkban lezajló specifikus folyamatokról. Szeretnénk mi is minél több nemzetközileg elismert kutatót, akadémiai embert elhozni Sárospatakra, ami segíti a kapcsolatok építését, a kutatási területek feltérképezését. Magam a borászat és a klímaváltozás összefüggéseiről szóló szekciót szervezem a november 13-tól 16-ig tartó kongresszuson.
 
 
Az egyetem számára kiemelten fontos a nemzetközi kapcsolatok megerősítése, új kapcsolatok kialakítása. Erről Dr. Molnár Pétert, az egyetem Szőlészeti és Borászati Tanszéket vezető egyetemi docensét kérdeztük, akivel korábban az egyetem megalakulásáról közöltünk interjút itt.
 
Az egyetem nemzetközi kapcsolatai milyen irányban formálódnak?
Ez több fronton is elindult. Óriási lehetőség, hogy sikerült belépnünk az Oenoviti International hálózatba, ennek élén a Bordói Szőlészeti és Borászati Intézet áll. Világszerte közel 70 egyetem és kutatóintézet tagja ennek a szervezetnek; ez hallgatóink, kutatóink, de egész Hegyalja számára egy fontos nemzetközi kapcsolódás lehet. Ezt erősítenénk a novemberi Tokaj Wine Congress-el is. Folyamatosan építjük ezeket a kapcsolatokat. Illetve meg kell még említeni az egyetemen ősszel induló Tokaj Wine Business Institute képzését, ahol Dr. Fiáth Attila ugyancsak nemzetközi szintű, angol nyelvű borpiaci ismeretek átadását fogja végezni, dijon-i kapcsolódással, Közép-Európában egyedülálló oktatási tematika mentén.