Túlragyogni a karácsonyi fényeket?

Fütő Bea
2013. december 20., 15:25


Cava teszt - Ha a cavák szóba kerülnek, az ár-érték arány kötelező téma. Ez az a szempont, aminek köszönhetően az év bármelyik hónapjában, és nem csak karácsonykor vagy szilveszterkor kívánkoznak fel a bevásárló listára. Ráadásul legtöbben - köztük  champagne rajongó ismerőseim - az áraktól elvonatkoztatva is elismerően beszélnek róluk. Nekem eltartott egy ideig, míg megtaláltam a kedvencem, de legutóbbi tesztünk végleg meggyőzött, hogy bizony gyakrabban érdemes a cavás palackok között keresgélni.
Túlragyogni a karácsonyi fényeket?
 
Túlragyogni a karácsonyi fényeket?
A Borászportál cava kóstolóján szerkesztőségünk tagjai (Fütő Bea, Bognár Attila, Kígyós Hanna, Nemes Csaba, Harsányi Dávid, Knap Gábor, Csizmadia Miklós, Németh Richard) és két állandó vendég tesztelőnk, Demők Nóra (Borigo) és Székely István (Szent Tamás Pince) vett részt
Az előző két évben hazai tételekből tartotta az ünnepek előtti kóstolóját szerkesztőségünk, de mivel szerencsére – a gyakran nagyon kis palackszámban és mindössze néhány éve készülő –  méthode traditionelle tételekkel is egyre sűrűbben lehet találkozni kóstolókon, rendezvényeken vagy akár egy-egy bárban poharazva is, most tettünk egy lépést a cavák felé. Itt merül fel a nagy kérdés, hogy egy gyakran a kategória hazai megfelelői mellé vagy alá (!) árazott cava vajon mivel tud többet. Annyi biztos, hogy hagyományban a Codorníunak (1872 óta készítenek pezsgőt) nincs sok előnye Törley József örökségéhez képest (alapító év: 1882), míg a 3-4 éve pezsgőt készítő hazai borászokkal szemben jó száz év plusszal indul. Volumenben viszont nem érdemes összehasonlítást tenni, hiszen cavából annyit palackoznak, hogy világszerte jut belőle szépen a borszaküzletek polcaira – és ilyen éves palackszámhoz bizony komoly minőség kell. A puding próbája az evés, így nagyon vártam, hogy újra összegyűljünk a Borbíróságon. 
 
A spanyolok is feltaláltak valamit
Penedès régió, Katalónia, DO státus. Mediterrán éghajlatú, a parttól befelé 800 méter magasságig, mészkő, alluviális vagy agyagos talajjal. Mètode traditional – ahogy ők írják, vagyis cava kizárólag palackos erjesztésű, érlelésű, a champagne-i módszer szerint készült pezsgő lehet. Hagyományosan – a 19. század második felétől – a macabeo, parellada és xarel-lo szőlőfajtákat használják, de már jó ideje nyitottak a chardonnay és a pinot noir felé akár a házasítás egy-egy elemeként, akár kizárólag champagne-i fajtákból készítve el egy adott tételt.
Préseléskor 150 kilogramm szőlőből 100 liter mustot használnak fel és minimum 9 hónap a palackos érlelés (Reserva jelölésű tételnél ez 15 hónapra, Gran Reserva esetében 30 hónapra nyúlik). Az még érdekesebb infó, hogy az érlelés alatt is csak parafával zárhatják le a palackokat.
Túlragyogni a karácsonyi fényeket?
Gyropalette (fotó: fr.wikipedia.org)
És ami a legmeglepőbb, nem csak ők tanultak a franciáktól és vették át technológiai megoldásaikat, de mindez fordítva is megesett! A gyropalette ugyanis itt, Spanyolországban született meg, és ennek köszönhető, hogy a rendkívüli módon kézimunka igényes rázóállványok használatáról áttértek a jóval gyorsabb és egyszerűbb automatizált megoldásra. A kocka-forma gépezet célja, hogy seprő eltávolítása előtt a palack nyakához ülepítsék az eddigre már kiszolgált élesztő maradványokat. A gépesítés pedig életbevágó itt, ha belegondolunk, hogy a legnagyobb champagne-házakhoz képest is háromszor-négyszer annyit „termel” a két egymással konkuráló mogul, a Codorníu és a Freixenet – évi 80-90 millió palackot. A méretekről a Borászportál egy korábbi beszámolója is tanúskodik.
Borbíróság – Mai, Egyszerű, Érthető
Közel százféle magyar borral, folyamatosan megújuló kínálattal, friss, a szomszédos Vásárcsarnokból származó alapanyagokból készülő táblás ajánlattal várja a Borbíróság azokat az ínyenceket, akik egy klasszikus magyar bisztróba vágynak.
A Borbíróság hitvallása szerint „egy fogásnak nem bonyolultnak, hanem frissnek és érthetőnek kell lennie”.
Kacsában erősek, ezt érdemes megjegyezni!
„Tökéletes borok, kitűnő ételek, kellemes zene. Más nem is kell egy étterem sikeréhez. A magyaros bisztró kategóriában induló hely kellemes meglepetés a Nagyvásárcsarnok mögött, egy percre a Ráday utca turistacsapdáitól. A nyáron terasszal is rendelkező Borbíróság kedves, görcsmentes hal-és kacsaételeivel igazán kiemelkedőt nyújt a mezőnyben. Érdemes a napi ajánlat táblát is minden alkalommal áttanulmányozni, hiszen a piac közelségének nyilvánvalóan vannak határozott előnyei” – Dining Guide
Köszönjük a Borbíróság Étteremnek a helyszín biztosítását cava tesztünkhöz!
Iránytű cava választáshoz
Heinemann Testvérek és az Ifdt tételei egyaránt szépen szerepeltek, és nem nagyon sajnáltuk azt sem, hogy a Codorníu vs. Freixenet párbajra ezúttal nem került sor, hiszen így is voltak impresszív tételek a mezőnyben.
Túlragyogni a karácsonyi fényeket?
Fütő Bea kedvencei
Rám már a sorban az első, az Anna de Codorníu chardonnay-ból készült cavája nagy benyomást tett (megerősítve kedves emlékeimet), a Codorníu Seleccion Raventos Brut tételt pedig már a nyáron személyes kedvencemnek szavaztam – ráadásul mindössze 4 000 Ft körül van. Hmm. Erre mondják, hogy jöhet bármikor, miért várnánk meg vele a szilvesztert? Finom nyári alma, érett barack illat ásványossággal, frissítő savak arányos szerkezetben, légies összhatás. Kerek egész, szerethető házasítás, ami Raventos gróf nevével a címkén emlékeztet a dicső kezdetekre és a hagyományok jegyében kizárólag a három helyi szőlőfajtából dolgozik.
Hasonló koncepció alapján született meg a Codorníu Clasico tétele is, ami egy igazán lendületes cava és ezzel a tesztelő csapat abszolút kedvence lett. Az apró buborékok illatban déli gyümölcsöket hoznak felszínre, ízben a gyümölcsösség szintén intenzíven, citrusos és almás jegyekben érkezik. Mellette kenyérhéj és pörkölt magok, dió és kávé színezi, fémes és még inkább sós ízzel zárva.
Kitűnt a mezőnyből a Sumarroca Brut Reserva 2011-es tétele is, amely illatában visszafogottabban idézi a szőlő, keksz és virág jegyeket, míg szájban intenzív, az izgalmas lime-os, banános gyümölcsösség, az érlelési jegyek és a sós íz hosszan tartanak. Karakteres és szerethető.
Túlragyogni a karácsonyi fényeket?
A Borászportál cava tesztjének dobogós tételei
És nem utolsó sorban a dobogón helyet kapott a Pere Ventura Tresor Reserva tétele, amelyet brut nature változatban készítenek. A gyümölcsök mellett tenger illattal nyit, ízben gyógyszeres, medvecukros jegyek társulnak még hozzá, savai közepesek, szerkezete arányos és a buborékok kellően finomak.
Rozék közül szintén egy Pere Ventura  tétel, a Tresor Rosé vitte a prímet, vidám selyemcukor színéhez izgalmas, citrusokkal és almával dúsított eperözönt kapunk, élénk savai jó tartást adnak neki. Közepesen krémes, nagyon élvezetes.
Cavák kedvezménnyel!
És végül egy hasznos infó; Olvasóink a „Borászportál” jelszóval most 10 % kedvezménnyel vásárolhatnak cavákat az Ifdt-nél, a Codorníu választékot pedig a Heinemannál ismerhetik meg.
(x)
***
Winelovers borok az olvasás mellé