Új tételekkel is készül a 2015-ös Borfesztivál Borát készítő pincészet

(X)
2016. szeptember 06., 08:28


A 2015-ös Budai Borfesztivál borának pincészete ismét ott lesz az idei borfesztiválon. Az Obzidian Bormanufaktúra a tavalyi közönségkedvenc furmint mellett a 2015-ös hárslevelű, sárgamuskotály és kései házasítás, valamint a 2013-as fordítás borait hozza el a rendezvényre.
Új tételekkel is készül a 2015-ös Borfesztivál Borát készítő pincészet
A 2015-ös Budavári Borfesztivál borát adó Obzidian Bormanufaktúra a tavalyi nyertes bor - a 2013-as száraz furmint - mellett új tételekkel is készül a rendezvényre. Először lesz kóstolható idén a 2015-ös hárslevelű és sárgamuskotály, a 2013-as fordítás illetve a 2015-ös Kései Cuvée.
Az Obzidian Bormanufaktura számára a 2015-ös év nagyon jól sikerült, mind a borminőség, mind pedig a pincészet ismertségének növelése terén. Számos nagykereskedésben megtalálhatókak immár a boraik, és a borászat a különböző fesztiválok rendszeres kiállítóivá vált. 
 
Új tételekkel is készül a 2015-ös Borfesztivál Borát készítő pincészet
Az Obzidian pincéje Hercegkúton
 
Az Obzidian Bormanufaktúra egy apró hegyaljai birtok, amely nevében hordozza a két legfontosabb információt, amelyet tudni érdemes. Az obzidian az obszidián régies elnevezése. A pince pedig azért kapta ezt a nevet, mert egyik kiemelt termőterületükön, a Határi-dűlőben, rengeteg ilyen féldrágakövet találni. Ez az ékszerként is használt kőzet a vulkanikus tevékenység során jött létre, amikor a forró láva hirtelen kihűlt és megszilárdult. Vulkáni üvegként is ismert. A pincészet borait is ez a fajta visszafogott, de tartalmas csillogás jellemzi.

Nem véletlen a manufaktúra elnevezés sem, hiszen az Obzidian célja egyedi karakterű borok készítése, amelyek mégis széles rétegeket képesek megszólítani. Jól iható, harmonikus és gyümölcsös borokat készítenek, amelyekben visszaköszön a termőterület karakteres, vulkanikus jellege.
 
Új tételekkel is készül a 2015-ös Borfesztivál Borát készítő pincészet
Hercegkút
 
A borok készítésénel az erőteljes és karakteres terroir kiemelése nem elsődleges cél, inkább a fajtajelleg hangsúlyozására koncentrálnak, amely mellett természetesen minden pohárban ott van a hegyaljai mineralitás. Így alapvetően azoknak ajánlják a boraikat, akik szeretnek borozni, akár a mesebeli Hercegkúti pincesoron, a pince előtt ülve, akár a Budapest Borfesztivál forgatagában, hiszen az Obzidiannál minden szüret után törekednek arra, hogy az alkohol ne vegye el a kedvet egy újabb pohár bor elfogyasztásától!
Winelovers borok az olvasás mellé