Újabb csapást mért a természet a francia borvidékre

Borászportál
2016. május 19., 06:02


Jégeső pusztított Chablis szőlőterületein, ahol alig két hete a korai fagy okozott súlyos károkat. Rájár a rúd a burgundiai borvidékre, hiszen ezúttal 400 hektárnyi ültetvényre sújtott le a természet. Ez pedig nem túl bíztató a 2016-os évjáratra nézve. 
Újabb csapást mért a természet a francia borvidékre
Chablis (Forrás: Theguardian.com)
Május 13-án, pénteken csapott le a régióra a jégeső, amely Chablis-tól északra Ligny-le-Châtelig pusztított az ültetvényeken. Ez körülbelül 400 hektárnyi területet érint. „Április végén a szőlő húsz százalékát a fagy vitte el, most 10 százalékánál a jégeső okozott károkat. Ez katasztrófát jelent a borászatok számára” – mondta el a Decanter-nek Frédéric Gueguen, borász és a Fédération de Défense de l’appellation Chablis elnöke.

A kezdeti becslések azt mutatják, hogy néhány ültetvényen a termés 80, de akár 100 százaléka is elpusztult. A gyakran előforduló szélsőséges időjárásnak köszönhetően vegyes képet mutatnak a területek.  

„A Grand Cru szőlőket csak kisebb mértékben érte a jégeső” – mondta el Benoit Drouin (Jean-Paul & Benoit Droin). „Vaillons és Séchets egy részén okozott károkat a jég, de ami sokkal aggasztóbb az az egyre gyakoribb fagy és jég.”

Több termelő és borász is pesszimista a jövőt illetően. „A tőkék stressznek voltak kitéve, a virágzás kulcsfontosságú lesz számunkra. Meg kell küzdeni ezekkel a problémákkal, így nagyon nehéz lesz a 2016-os év, és 2017 sem tűnik könnyűnek” – mondta Drouin. 
 
A France TV info felvételein jól látszik az is, hogy nagy mennyiségű csapadék zúdult le, így több ház és pince is beázott:
 
Winelovers borok az olvasás mellé