VSOP - hírek a Balaton-felvidékről

Borászportál
2013. június 06., 10:13


VSOP - Zajlik az élet a VSOP Balaton-felvidék háza táján: piacra kerülő új tételek, szőlőtelepítések, pincebővítés és nagyszabású rendezvények jelentik a nyári programot.
VSOP - hírek a Balaton-felvidékről
 
Nagyszabású szőlőtelepítés folyik a Villa Tolnay-nál. „A Csobánc-hegyen és környékén 5,3 hektáron öt szőlőfajtát telepítünk: Rajnai rizling, Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon és Cabernet franc” – tudtuk meg Nagy László birtokigazgatótól. A Villa Tolnay ebből az apropóból a Sabar borházzal közösen dűlőtúrát rendez július 20-án, ahol az új telepítéseket mutatják be a nagyközönségnek (a Sabar borháznál a tavalyi év végén telepítettek több mint 1 hektár Cabernet franc-t). A dűlőtúrát borkóstoló színesíti majd, illetve este VSOP Balaton-felvidék kóstoló várja majd az érdeklődőket.

A Sabar borháznál palackba került a 2012-es évjárat, egyedül a Rajnai rizling kér még időt a hordóban. A pincebővítés folyamatban van, amely egy új boltíves pinceág építésén túl a feldolgozótér növelését és egy fedett borkóstoló terasz kialakítását is magában foglalja. A fejlesztés eredményeképpen duplájára növekszik a kapacitás, így a pincészet 30 ezer palack éves bormennyiség érlelésére és tárolására lesz alkalmas.

Az Orbán pincészet júliusban két új tétellel jelenik meg a piacon:
  • Chardonnay Battonage 2011 - Nagyrészt 30 éves tőkék termése, októberi szüret, fahordós erjesztés, vegyes iskolázás. Gazdag bor, vajas, vaníliás hangulat, enyhe ásványosság.
  • Brutal 2011 - Késői szüretelésű, száraz, reduktív Szürkebarát magas alkoholtartalommal. A pincészet védjegye. Telt, komoly bor, átható édes gyümölcsösséggel.
VSOP - hírek a Balaton-felvidékről
VSOP tagok
 
Orbán Gergely augusztus 17-18-án BorJambori néven nagyszabású rendezvényt tervez a balatonrendesi Kerekesdombon található pincénél. Programok kicsiknek és nagyoknak, finom helyi ételek, élőzene, fesztiválhangulat, no és persze boros kiállítók: a VSOP Balaton-felvidék négy borászatán túl más badacsonyi pincészetek boraival is találkozhatnak majd a balatonrendesi BorJamborin.

A Pálffy pincénél júniusban elkészül az új, mintegy 50 ember befogadására alkalmas borterasz. Ez alkalomból június 22-én egy rendhagyó boros rendezvényt, „Szentivánéji Borterasz nyitóparty”-t tartanak Köveskálon, ahol a fő attrakció egy éjszakai tűzgyújtás lesz. További újdonság a pincénél, hogy a napokban kerül forgalomba a 2011-es dűlős Furmint (Cserekút-dűlő), új címkével, igazodva az új arculathoz, az alapborok közül pedig a Szürkebarát júliusra várható.
Winelovers borok az olvasás mellé