XV. századi szőlőfajták borát palackozzák Sümegen

Borászportál - MTI
2012. augusztus 27., 11:52


Hagyományörzés - Idén első alkalommal palackoznak bort a sümegi vároldalba telepített egyhektáros történelmi szőlőültetvényről. Itt olyan, ma már csak génbankban található fajtákat telepítettek újra, mint a fehér góhér, bajor, sárfehér, vagy a kék szőlők közül a vadfekete és a piros bakator.
XV. századi szőlőfajták borát palackozzák Sümegen
 
Egly Márk borász, a Balatoni Szőlő- és Borkultúra Egyesület elnöke a távirati irodának elmondta, hogy a XV. századi szőlőfajtákkal beültetett ültetvény telepítése 2007-ben kezdődött. Tavaly jelképes mennyiségű szőlő termett a területen, idén már több mint 500 kilónyi termésre számítanak. A szőlész-borász szakmérnök tájékoztatása szerint a sümegi vár oldala méltó helye a szőlőültetvénynek, ahol megtalálható a 800 tőkéből álló, több száz éves szőlőfajtákból összeválogatott fajtagyűjtemény. Itt olyan, ma már csak génbankban található fajtákat telepítettek újra, mint a fehér góhér, bajor, sárfehér, vagy a kék szőlők közül a vadfekete és a piros bakator.
 
A cél a középkori Balaton szőlőtermesztésének reprezentálása volt - közölte, hozzáfűzve, hogy a ferences rendi kolostor kertje és a püspöki palota ölelésében lévő műemlékkörnyezetben található területen a szőlőtelepítéshez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulása is kellett.
Szólt arról is, hogy a Palota Pincészetben szombaton mutatták be a Ramassetter-palackot, amelyet először 150 éve készített a sümegi borászat meghatározó alakja, Ramassetter Vince a palackozóüzemében. A kora egyik legnagyobb borkereskedőjének területei voltak Somlón, Badacsonyban és Sümegen, ahol a családi szőlőbirtokon gyakran megfordult Deák Ferenc is. Mintegy ezer hektáron gazdálkodott, nemcsak saját termését vitte piacra, hanem fel is vásárolt.
Egly Márk tájékoztatása szerint a Ramassetter-palack közel kétéves előkészítő munkát követően készült el, a fél liter űrtartalmú, borostyán színű butéliából eddig 150 darabot gyártottak. Az egyedileg, kézzel készített üvegműves remeket egyenként töltik meg a kézműves borászat boraival, és még a dugózása is egyedi: viaszolással zárják le.
A több mint 500 éves műemléképületben 1998-óta működő Palota Pincészet idén bekerült Magyarország 10 legszebb szőlőbirtoka közé, a döntőbizottság hétfőn látogat majd Sümegre.
Winelovers borok az olvasás mellé