Zenés pinceavató a Sabar borháznál

Borászportál
2013. október 01., 15:33


Pinceavató buli - Ha tehetséges zenészek jó borokkal találkoznak, akkor garantált a jó hangulat. Nem volt ez másképp a Sabar borház megújult pincéjének avatóján sem Káptalantótiban, amin a Sabar borokkal jó barátságban lévő Magna Cum Laude együttes tagjai is részt vettek.
Zenés pinceavató a Sabar borháznál
 
Zenés pinceavató a Sabar borháznál


A pincészet központja a káptalantóti határában lévő Sabar-hegyen található. A 2013 augusztusában elkészült fejlesztés eredményeképpen duplájára nőtt a borászat tárolókapacitása (évi 35 ezer palack), illetve nagyobb lett a feldolgozótér és egy fedett borkóstoló terasz is épült. A pinceavatón Ádám Gábor a pincészet tulajdonosa kérdésünkre elmondta, hogy a szüreti munkák feszített tempója ellenére arra törekedtek, hogy szeptember 28-án szakítsanak egy alkalmat a közös, baráti hangulatú ünneplésre.
 
„Ezek a mérföldkövek arra emlékeztetnek, hogy honnan jövünk és hová tartunk. A 2013-as lesz a negyedik évjáratunk. A piac nagyon pozitívan fogadta borainkat, így szerencsére már egy igen népes és lelkes borfogyasztói réteg kíváncsi ránk. A bizalmat igyekszünk továbbra is magas minőségű, a termőhelyet szépen kifejező borokkal meghálálni. A céljainkat röviden úgy tudnám megfogalmazni, hogy egyedi élményt szeretnénk nyújtani a borkedvelőknek, elérhető áron” – mondta Ádám Gábor.

Az új pinceágban már új hordók sorakoznak és várják a 2013-as termést, amely kapcsán Nagy László borász bizakodó: „A Kékfrankos rozé alapanyaga most került be a pincébe, a Sauvignon blanc már erjed, míg az Ottonel muskotályunk gyakorlatilag már kész bor, amely ebben az évben is teljesen száraz és nagyon illatos, vonzó borkarakter lett. Az Olaszrizlinget még kinn tartjuk a tőkéken, de a szőlője már most nagyon jóízű. Hosszútávon az Olaszrizlingben gondolkodunk fő fajtaként, amin keresztül megmutathatjuk, hogy mire képes ez a fajta a Badacsonyi borvidéken.”

Ádám Tamás – Ádám Gábor fia – hegedűjátékával nyűgözte le a résztvevőket, amibe Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere és Kilián Imre dobos is beszálltak. Az örömzenélést Kara Mihály basszusgitáros és szövegíró Sabarra rímelő spontán dalszövegei tették teljessé. Később sorra jöttek a Magna Cum Laude fülbemászó dalai – többek között felcsendült a Vidéki sanzon is –, miközben természetesen a boroké volt a főszerep: a Sauvignon blanc-tól a Szürkebaráton és Olaszrizlingen át a Cabernet sauvignon-ig, amelyekhez a borász felesége Nagyné Samu Beáta készített méltó ételeket.

„A koktélozó-tequilázó fiataloknak sokkal inkább a finom magyar borokat és pálinkákat kellene fogyasztaniuk” – mondta Mező Misi, majd hozátette: „a Sabar borok már az első találkozásunknál lenyűgöztek, azóta szurkolok a borászatnak, mert úgy látom, jó úton járnak.”

Képgaléria a Zenés pinceavatóról itt található.
Winelovers borok az olvasás mellé