130 éves történet a vadonatúj badacsonyi pince

Knap Gábor
2016. július 06., 21:03


Lehet, hogy Fata pince elnevezés még nem mond sokat a badacsonyi borok rajongóinak sem, de hogyha azt mondjuk, hogy Borbarátok, akkor mindenki rögtön tudja, miről beszélünk. Balatoni Kerülőutunk alkalmával Badacsony legpatinásabb fogadóját sem hagytuk ki!
130 éves történet a vadonatúj badacsonyi pince
Amikor ott jártunk a Fata Pincénél, vagyis a Borbarátok Panzióban és vendéglőben, épp egy stuttgarti borturista csapat fejezte be a kóstolást. Nagy István, tulajdonos szerint egyre többen jönnek újra külföldről is a Balatonra, miközben a belföldi turizmus is erősödik. Egyre több megkeresés Skandináviából, az USA-ból pedig bringások szeretnek a Badacsony környékén tekerni és borozni. A legjobb vendég a magyar vendég – mondja, de hozzáteszi, hogy meg kell szólítani a környező országok turistáit is.
 
A panzió, a vendéglő és a borászat közül az utóbbi volt az első – az már 130 éve működik. István testvérével, Miklóssal együtt építette a Borbarátokat. A meglévő borászat mellé előbb az étterem, majd a panzió készült el. 
8 hektár, 9 szoba…
 
A korábban Borbarátokként működő Fata Pince 8 hektáron gazdálkodik, területeik a Tóti-hegyen, a Badacsonyon, a Csobáncon, és a Szent György-hegyen találhatóak. Szőlőik fele olaszrizling, de van kéknyelűjük, muscat ottonelük, szürkebarátjuk, rózsakövük, sőt zweigeltjük és kékfrankosuk is. Utóbbiakból rozét készítenek, amely remekül használható az étteremben. Ha kisüt a nap, akkor a rozé a legnépszerűbb a vendégek körében – mosolyog István.
 
130 éves történet a vadonatúj badacsonyi pince
Ha süt a nap, a rozé a legnépszerűbb

A panzióban 9 szoba működik. A nemrég befejezett felújítás óta pedig a Borbarátok az egyik legmodernebb panzió a Balaton parton. Ehhez méltó sikereket ért el a vendéglő is, amely a Magyar Turizmus Zrt. szerint tavaly benne volt 25 legjobb kisvendéglő között, szerepeltek a Népszabadság Top 50-ben és a Dining Guide-ban is. 
 
Fontos, hogy a Fata borokat az étteremben ismerhessék meg a vendégek
 
A Fata pince név 150 éve létezik. Nagy István dédapjának a rokonságát Mária Terézia telepítette Magyarországra, akkor került a környékre a család, amely egy kéményseprő dinasztia volt – ez a címkéken is visszaköszön. A Fata egyébként olaszul boldogot jelent…
 

A fogyasztók nagyjából fél éve találkozhatnak a Fata névvel a palackokon, a tulajdonosok pedig szeretnék, hogyha 4-5 év múlva hasonlóan ismert lenne a brend, mint a Borbarátok. 
 
Három éve döntöttünk úgy, hogy a két nevet szétválasztjuk, mert azt szeretnénk, hogy ezek önállóan, de együtt működjenek – mondta István. Igen, nagy hangsúlyt fektetünk a helyi értékestésre, de néhány vinotékában is szeretnénk ott lenni. Persze a kapacitásunk véges, ha mindent lepalackoznánk, akkor 20-25 ezer palack lenne egy évben – tette hozzá.
 
130 éves történet a vadonatúj badacsonyi pince
Nagy István és vendégei a Borbarátok Étteremben
 
A borok étteremben történő bemutatása mellett természetesen a legfontosabb, hogy hozzájuk illő ételek készüljenek. Az ételek 80 százaléka mellé bort ajánlunk – árulta el a tulajdonos. Erre külön képzést kap a személyzet, és én is tagja vagyok a Magyar Sommelier Szövetségnek, tehát úgy alakítjuk ki az étlapot, hogy hangsúlyosan jelenjenek meg rajta a borokhoz szánt fogások. Elsősorban a szezonális étlapot igyekszünk úgy kidolgozni, hogy szerepeljenek rajta a bor-étel párosítások - mondta.

A hétvégi ajánlatban van az erő
 
A vendéglő szürkemarha rostélyosa bátran nevezhető emblematikus ételnek. Ezt puliszkával kínálják és jól illik hozzá a karakteres olaszrizling, de a Borbarátok halászlében is erős.
 
130 éves történet a vadonatúj badacsonyi pince
Az aktuális ajánlat, és a hozzá illő borok a táblán olvashatók
 
A sztenderd étlap mellett a hétvégi ajánlatok jelentik a változatosságot, törekvés, hogy minél több hétvégi ételajánlat legyen, hiszen olyankor tudják a friss alapanyagokat leginkább felhasználni. Helyi sajtjaink vannak, a környékről származik a szürkemarha, a mangalica. A reggeliknél jól jön a helyi tej és joghurt, de a közelből származnak a konyhában használt lekvárok, gyümölcsök is. Szerencsére megvannak a kapcsolataink a jó minőségű termékek beszerzéséhez, de azt látom, hogy ez a végtelenségig tudna fejlődni – fejtette ki az alapanyag beszerzéssel kapcsolatban Nagy István.
 
Egyre hosszabb a szezon
 
A Borbarátokban július végétől szeptemberig tart az igazi szezon. A szüreti programok miatt az ősz első fele nagyon népszerű a környéken – mondja István, és azt is hozzáteszi, hogy úgy látják a csúcsidőszak egyre inkább kitolódik, valamint előbb is kezdődik. Ez nem is csoda, hiszen a borvidéken, és az egész tó körül mindenki arra törekszik, hogy ne csak nyáron érkezzenek vendégek. 
 
130 éves történet a vadonatúj badacsonyi pince
A panzió felújítása remekül sikerült

Január elején szoktunk bezárni, és március közepén nyitni, de ennek a fő oka az, hogy akkor építkezünk és fejlesztünk. Tavaly felújítottuk az egész konyhát, a mosdókat, mellékhelyiségeket, idén a szobákat – büszkélkedik a tulajdonos, és van is mire, hiszen a Borbarátok Panzió új arculata tényleg egyszerre fiatalos, visszafogottan elegáns és hangulatos. 
 
És ami a legjobb, a szobáktól kevesebb mint 1 percre van a borospince és az étterem. Kell ennél több?
Winelovers borok az olvasás mellé