A Szépasszonyvölgytől Kínáig vezet a bikavér útja

Knap Gábor
2016. március 25., 21:11


Hagymási József kitartó ember. Az egri borkombináttól hosszú út vezetett a saját borászatig és a Kőkút utcai pincéig, majd a borozóig a Szépasszonyvölgyben. Utóbbi ellen sokáig tiltakozott is, de végül jó döntésnek bizonyult belevágni.
A Szépasszonyvölgytől Kínáig vezet a bikavér útja
A Hagymási Pincészet jelenleg 27 hektáron gazdálkodik, amelyből 16-17 van szőlőművelés alatt. A fajtaszerkezet pedig épp átalakulóban van: a közeljövőben új telepítések fordulnak termőre, többek között kadarka és kékfrankos. A világfajták felől a helyi szőlőtípusok irányába fordulnak, habár Hagymási József nagyon szereti a syrah-t vagy épp a chardonnay-t is, így természetesen azokból is marad.
A borászat területei eleinte több blokkban helyezkedtek el a borvidéken, az elmúlt időszakban igyekeztek ezeket úgy átcsoportosítani, hogy gazdaságosan művelhetőek legyenek. Egerszóláton leginkább kadarkával, olaszrizlinggel és syrah-val foglalkoznak. Egerben az Újfogás-dűlőben rizlingszilvánit, kadarkát, syrah-t, cabernet franc-t, és kékfrankost termelnek, a Paphegyen pedig szintén a kékfrankosé lesz a főszerep. Andornaktályán az Öreghegyen szintén van cabernet franc, cabernet sauvignon, a kékfrankos és a chardonnay mellett.
 
A borkombináttól, Mádon át a völgyig
 
Hagymási József szakmai életútja irigylésre méltó történet. 1974 június elején került az egri borkombináthoz, szakmunkásként. 8-10 embert vettek fel júniusban, érettségi után, szeptemberben pedig már csak egyedül voltam az új felvételisek közül. Nem csoda, egy hónapig mást sem csináltunk, csak meszeltünk – idézi fel a kezdeteket.
 
A Szépasszonyvölgytől Kínáig vezet a bikavér útja
Hagymási József
 
Nem is olyan sokkal később már művezetőnek nevezték ki, közben pedig kibérelt egy elhagyott pincét, használt hordókat is szerzett és elkezdett saját szakállára is bort készíteni. Tokaj-Hegyaljáról származó feleségével egy Barkasszal járták a kocsmákat, úgy értékesítették saját borukat.
 
Az első diploma megszerzése után pincevezető lett, majd a Gundel étteremhez kapcsolódó szőlőbirtok és pince vezetésére kérték fel. Budapest, Eger és Mád között ingázott évekig, 1999-ben jött el annak az ideje, hogy megalapítsa saját borászatát. 
 
A Kőkút úton vágták a pincét, ahol a szőlőfeldolgozástól a palackozásig mindent ők csinálnak. Ebben már javában folyt a munka, amikor felmerült a szépasszonyvölgyi borozó megvásárlásának ötlete. Akkoriban nagyon rossz híre volt a völgynek, így Hagymási Józsefné meglehetősen sokáig győzködte a férjét: vágjanak bele. A borász azóta már áldja felesége kitartását, hiszen azóta rengeteg mindent köszönhetnek a borozónak. Anélkül ugyanis nem állhatna három lábon a vállalkozás.
 
A Szépasszonyvölgytől Kínáig vezet a bikavér útja
 
A szőlőtermesztésen és értékesítésen, valamint a borkészítésen túl ugyanis Hagymásiék fontos profilja a vendéglátás. A völgybéli borozó/borszaküzlet segítségével pedig valamelyest a kereskedőktől is függetlenül tudnak működni.
 
Az a fontos, hogy mindenki jól érezze magát
 
A Szépasszonyvölgynek köszönhetően a Hagymási Pincészet kínálata is mindössze két lépcsősre tehető. A lédig borokat parádés ár/érték aránnyal értékesítik a vendégeknek, a nagyobb körültekintéssel készülő prémium tételek pedig palackban jutnak el a fogyasztókhoz. 
 
A Szépasszonyvölgytől Kínáig vezet a bikavér útja
 
Egyre több turista jön, rendkívül népszerű a város, ide pedig majdnem mindenki ellátogat, hogyha már látta a várat és volt valamelyik fürdőben – mondja Hagymási. A kereskedők is leginkább a borozón keresztül jutnak el hozzájuk. Az a kínai kapcsolat is így alakult ki, amelynek köszönhetően most jelentős mennyiségű bikavér indul útnak a Távol-Keletre. A kínaiak egyébként nagyon kedvelik a bikavért – magyarázza Hagymási József –, az első kérdésük rendszerint az, hogy abból van-e. Hogyha azt megkóstolták, csak akkor érdeklődnek a többi, leginkább szintén vörös házasítás iránt.
 
Már fényévekre vagyunk attól, ami miatt sokan szidták a Szépasszony-völgyet, hiszen a legjobb egri borászatok nyitnak sorra kínáló pincét a patkóban, Hagymási József pedig mindenképp az első fecskék között említendő. A kínálat pedig vonzza a keresletet: megjelent az a réteg, aki kimondottan a magas minőségű és árfekvésű borokat keresi, ma már sokkal tudatosabbak a fogyasztók, mint korábban - mondja.
 
Rendeződik lassan a fejekben, hogy egy luxusszállodában szervezett borkóstolón ugyanazok a borok más célt szolgálnak, mint amikor egy napsütéses hétvégén egy baráti társaság eljön, és jól akarja érezni magát, ki akar lépni a munka körforgásából és pihenésre vágyik. Itt nem kell kiöltözni, hanem csak jól kell érezni magunkat, ugyan amellett a bor mellett, amelyet máskor egy elegáns étteremben kérhetünk a főétel mellé – mutat rá a pincészet filozófiájára a borász.
 
A bikavér és a csillag csak a pince legjobb boraiból készülhet
 
A Hagymási Borozóban épp kialakítás alatt van egy bormúzeum, amelyben régi szőlészeti, borászati eszközökkel ismerkedhetnek a vendégek. Ennek megnézése után pedig azt javasoljuk mindenkinek, hogy üljön le a hangulatos boltívek alatt, és kóstoljon meg néhány Hagymási bort! Így tettünk mi is. 
 
A Szépasszonyvölgytől Kínáig vezet a bikavér útja
 
A borász természetesen kiemelten kezeli az egri csillagot és a bikavért. Utóbbival kapcsolatban azt vallja, hogy egyféleképpen érdemes készíteni: szedjük össze a pince legjobb borait, és azokat házasítsuk megfelelő arányban. Ahhoz ragaszkodom, hogy a bikavér és a csillag a pince legjobb boraiból készüljön – folytatja. Emellett persze vannak olyan házasítások is, amelyekkel a saját ízlés és szemlélet kifejezése az elsődleges cél.
 
Nézzük néhány kedvencünket…
 
Hagymási Egri Csillag 2014
 
Olaszrizling alapú házasítás, különleges bor, különleges címkével. Az olaszrizling mellett leányka és szürkebarát került bele, az 5% chardonnay pedig a testesség fokozásáért felel. Roppant karakteres bor, közepesen intenzív illattal, amelyben citrusos, köves jegyek érezhetőek, süteményes fűszerekkel, vaníliával. Szép szerkezet, határozott test, a fahordóban és tartályban iskolázott alapborok aránya szép egyensúlyt eredményez.
 

#egricsillag #hagymasi #hagymásipincészet #kerülőutak

Boraszportal.hu (@boraszportal_bormagazin) által közzétett fénykép,

 
A címke pedig egy külön történet, valódi szimbólumrendszer, benne az öt helyen szüretelt szőlő, az érlelő pince, a napsütés és a tradíció. Műalkotás, amely nagyban, rézkarcként Hagymásiéknál otthon, bekeretezve is megvan.
 
Hagymási Rozé 2014
 
Csakúgy, mint a rozé Amerikában készült, Moszkvában ihletett címkéjének eredetije, amely egy, a moszkvai Vörös téren történt baráti rozézásnak állít emléket, amelyen egyszer csak hívatlan vendégként az orosz főváros járőrei is megjelentek. 
 
A bor vastag, közepesen intenzív illatú, és cseppet sem az a filigrán rozé, amin a technológia és a fajéleszők uralkodnak. Tisztán kadarkából készült, selyemcukorka, túlérett málna uralkodik illatban is ízben egyaránt. Alig néhány palack van már csak belőle, akinek sikerül, érdemes még elcsípni, a 2015-ös könnyedebb stílusúnak készül.
 
A Szépasszonyvölgytől Kínáig vezet a bikavér útja
 
Hagymási Kéjbor 2011
 
Újabb címke stílus, amely merített papírra lett nyomtatva, és ebből már sejthetjük, hogy különleges, kis szériás borral van dolgunk. Csak időnként, kivételes évjáratokban készül, mindössze 1200-1600 palackban kerül a fogyasztókhoz. Nagyágyú: syrah, menoir, és cabernet franc házasítása. Málnalekvár, szamóca, túlérett gyümölcsök, fűszerarzenál és csoki az első néhány dolog, amely megfogalmazódik a kóstolás során vele kapcsolatban, de minél több időt töltünk vele, a lista annál hosszabb lesz. Vastag, édes tanninok, szép kávés, csokis lecsengés. Még hazafelé is ennek az ízét éreztük. Visszajárunk majd ezért (is).
Winelovers borok az olvasás mellé