A hagyományos és modern villányi otthona

Sólyom Bence
2016. november 25., 20:30


Ha vörösbor, akkor csak premium kategória! - vallja a villányi Halasi Pince. A tradicionális borkészítés mellett a villányi vendéglátás jövőjéről és a családi összefogásról is beszélgettünk Halasi Gergellyel, a borbirtok vezetőjével.
A hagyományos és modern villányi otthona
Beszélgessünk bárkivel idén, sajnos lehetetlen megkerülni a tavaszi jégkárt, ha a szüret és az évjárat esélyei kerülnek szóba. Annak ellenére, hogy mindenhol komoly pusztítást végzett a nem várt időjárás, öröm azt látni és hallani, hogy a borászok és a tulajdonosok mennyire optimisták az idei évjáratot tekintve.
 
Nincsenek ezzel másként a villányi Halasi Pincénél sem, ahol ottjártunkkor már túlvoltak a szüret nagy részén, körülbelül 70%-os feldolgozottságnál jártak. Halasiék körülbelül 10 hektáron gazdálkodnak, náluk a tavaszi jégkár főleg a prémium kategóriájú boroknál fog meglátszani, hiszen a tervezett mennyiséghez képest kevesebbet fognak palackozni.
Bár nem sorolják a prémium boraikhoz, de az már most látható, hogy az idei kékfrankos alapú roséjuk kiemelkedően szép tétel lesz. A tavaszi fagy után a nyárvégi időjárás kedvezett a fajtának, ez pedig a fogyasztóknak és persze a pincészetnek egyaránt rendkívül örömteli hír. Ugyan kiemelt figyelmet szentelnek a Halasi Pincénél a prémium vörösökre, azért a kiskereskedelemben és a fesztiválokon náluk is a reduktív borok, valamint a továbbra is slágernek számító rosé fogy a legjobban.
 
Villányban ma már egyáltalán nem meglepő, hogy egyre többen foglalkoznak a legmagasabb szintű borkészítés mellett minőségi vendéglátással is, a Halasi-féle rusztikus panzió szintén ebbe a sorba tartozik. Volt szerencsénk minden sarkát bejárni az egészen különleges, a jó értelemben vett romantikus fogadókat idéző épületnek, és egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy tátva maradt a szánk.
 
A hagyományos és modern villányi otthona
Halasi Gergely
 
A Halasi család elképzeléseit egy belsőépítész szakértelme segítette világra, aminek eredménye egy olyan panzió lett, ahol a hagyományos értékeket tökéletesen ötvözik a modern technikával. A lovagregénybe illő kávézó és pinceétterem, az öles gerendákból összerakott ágyak együtt adják azt a fantasztikus miliőt, ami Villánnyal és a prémium Halasi vörösborokkal lesz teljes.
 
A hatalmas terasszal is rendelkező panzió jelenleg nyolc szobával várja a magyar és külföldi vendégeket, és bízva a borvidék vonzerejében, hamarosan egy újabb épülettel bővülnek. Halasi Gergely szerint a 20-24 szobás új szárny körülbelül másfél éven belül megvalósul, de nem érik be csupán azzal, hogy több szobával állnak majd a vendégek rendelkezésére.
 
A hagyományos és modern villányi otthona
 
A borbirtok eddig is több olyan programmal állt a Villányba látogatók részére, ami kicsit színesíti az ottlétet, de igazság szerint egyik sem nyerte el annyira a vendégek tetszését. Villányba azért jönnek az emberek, hogy egyik pincétől menjenek a másik pincéig, közben jókat egyenek és főleg szebbnél szebb borokat igyanak, az úgynevezett kiegészítő programok nem igazán érdekelnek senkit – árulja el nekünk Halasi Gergely, hogy miért nem jellemző Villányban a máshol tapasztalható programdömping.
 
Azt is tudni kell, hogy Villányban általában két napot, a lelkesebbek pedig maximum három napot tudnak borokat kóstolni, ezután általában elfáradnak a vendégek – teszi hozzá a tulajdonos. Ezek tények, ezen változtatni nem tudunk, a mi feladatunk, hogy olyan alternatív pihenési lehetőségeket kínáljunk a borkóstolásban megfáradt vendégeinknek, ami helyben tartja őket, amiért nem kell tenniük tulajdonképpen semmit. Éppen ezért mi nemcsak bővíteni fogjuk a panziónkat, de olyan kényelmi, relaxációs funkciókkal is szeretnénk szolgálni, amelyeknek köszönhetően valóban kipihenten távoznak tőlünk az idelátogatók.
 
Nem csupán nagyobb lesz tehát a Halasi Pincészet panziója, hanem a wellness részlegnek köszönhetően azoknak is tökéletes kikapcsolódást nyújt, akik nem, vagy csak kevésbé kíváncsiak a villányi borokra.
 
A hagyományos és modern villányi otthona
 
Villányban egyébként is kiemelkedőt kell nyújtania annak, aki hosszú távon szeretné megtartani a vendégeit. Általános jelenség, hogy a szálló- és kóstolóvendégek előbb letesztelik az egymás hegyén-hátán található pincéket és panziókat, majd végül oda térnek vissza tartósan, akár évente többször is egy-egy hétre, vagy hétvégére, ahol a legjobban érezték magukat. Emiatt senki nem teheti meg, hogy gyengébbet nyújtson a versenytársaknál, talán ezért is olyan rendkívüli a villányi borkultúra és a turizmus egyaránt.
 
Halasi Gergely egyébként egy számomra kicsit meglepő, ám annál örömtelibb adatot is megosztott velem, ha már a villányi borturizmusról beszélgettünk a panzió hatalmas teraszán. Idén a vendégek 40 százaléka külföldi volt, de a trendeket figyelve a birtok tulajdonosa szerint ez az arány pár éven belül 50-50 százalék lesz, pláne akkor, ha felépül az új szárny, amire már az utazási irodák is építhetnek. 
 
A Halasi Pincénél a borászat és a vendéglátás terén is nagyfokú tudatosságot tapasztaltunk. Öröm látni, amikor a borkészítés terén a tradicionális megoldásokat ötvözik a legmodernebb technológiával, Halasi Gergelyéknél pedig nemcsak a dűlőben és a pincében, hanem a panzióban is a hagyományos és a modern tökéletes harmóniájára törekszenek.
Winelovers borok az olvasás mellé