Megnéztük, honnan jön a 14 millió palack Varga bor

Knap Gábor
2016. június 27., 21:02


Tavaly 17 millió 400 ezer kiló szőlőt dolgozott fel a Varga Pincészet, és ezzel bőven a legtöbb bort készítette az országban. A hardcore borrajongók egy része tart egy lépés távolságot az ilyen nagyoktól, de mi nagyon vártuk a találkozást.
Megnéztük, honnan jön a 14 millió palack Varga bor
Varga Péter
A Varga Pincészet borai megtalálhatóak a kisebb éjjel-nappali boltok boros polcain, éttermekben, a benzinkutakon, a szórakozóhelyeken, a kis- és nagy áruházakban egyaránt. Nem sok ilyen borászat van Magyarországon. Nem csoda hát, hogy mindenkinek van véleménye a termékeikről. Borsznob körökben pedig egészen gyakori, ha „a Vargáékon” köszörüli a nyelvét valaki, annak ellenére, hogy egy több mint 14 millió palack bort adó pincészet esetében ennek nem valami nagy a sportértéke.
 
Elhatároztuk hát, hogy egyszer és mindenkorra megválaszoljuk a badacsonyörsi borászattal kapcsolatban felmerülő sztereotip kérdéseket. Májusi Kerülőutunk alkalmával megcéloztuk Vargáékat is, de előbb megkértük olvasóinkat a Facebookon, hogy írják meg nekünk „Magyarország kedvenc borászatával” kapcsolatos kérdéseiket. És ne fogják vissza magukat!
Badacsonyban, Tokajban és Egerben is a legnagyobbak között
 
Csodálatos napsütésben érkeztünk meg Badacsonyörsre, ahol meglehetősen nehéz eltéveszteni a Varga Pincészet portáját: a 71-es út mellett jópár száz méteren húzódik a borászat kerítése, odabent pedig 5,6 hektáron terül el az üzem.
 
Varga Péter, Bálint és Máté a friss, Bubis Irsaival fogadott minket, aztán kezdtünk csak körülnézni a területen, ahol olyan hatalmasak a méretek, hogy az 1800 négyzetméteren épülő, új készáru raktár eltörpül a százezer literes tartályok, a palackozóüzem és a kiszolgáló épületek mellett.
 
Megnéztük, honnan jön a 14 millió palack Varga bor
A frissítő Irsai, kilátással
 
Tavaly három pincészetünkben 17 millió 400 ezer kilogramm szőlőt dolgoztunk fel – számszerűsíti a dolgokat Varga Péter, ezzel azt is megtudjuk, hogy Tokajban is van egy pincéjük, ahol nagyjából 1 millió kilóból lett bor, az Egri borvidéken található feldebrői pincében 6 millió kg-ból, a badacsonyi pincébe pedig a tó körül szinte mindenhonnan érkezik termés.
 
Egy visszatérő kérdés válaszához tehát egészen hamar elérkeztünk: innen van a badacsonyi borászatnak rengeteg egri bikavére és tokaji furmintja, valamint ilyen hatalmas mennyiségű bora. De egyébként ez egy régi történet: már a kezdetek kezdetén igyekeztek a legfontosabb magyar fajtákat integrálni, így kiszorítva a Balaton környékéről a többieket. Ha van bikavérem, akkor azzal el tudom látni a tó környéki boltokat és vendéglátóhelyeket, ezzel pedig az egri konkurensek többi fajtáját könnyebben váltják fel a Balaton mellett termett Varga borok – szól a stratéga és a közgazdász Varga Péterből.
 
A kezdetek
 
A Varga Pincészet 1993-ban indult, akkor vette át a borászatot Varga Péter és családja a Badacsonyi Állami Gazdaságtól. Akkor 400 ezer palack volt az értékesítés – emlékezik vissza a tulajdonos. Akkoriban úgy gondoltuk, hogy ha jól összejönnek a dolgok, 15-20 éven belül az ország első 25 pincészete közé kerülhetünk – idézi fel, hozzátéve, hogy ők voltak a legolcsóbb, történelmi borvidékről, minőségi borokat adó pincészet. Azzal, hogy családi gazdaságként indultak, jobban oda tudtak figyelni a pénzügyekre, és az elejétől fogva törekedtek az automatizálásra – így tudtak olcsóbbak lenni a konkurenciánál.
 
Megnéztük, honnan jön a 14 millió palack Varga bor
Varga Máté, Péter és Bálint (Fotó: Vargabor.hu)
 
A technológiai fejlesztés végig kiemelt szempont volt, a képződő haszonból sorra megújultak a borászati felszerelések, 2003 körül már a legfejlettebb technikai háttérrel rendelkező magyar pincészetek között voltak, és 2006 óta piacvezetők a hazai borágazatban.
 
„Mi nem vagyunk borászok”
 
Az első évben, amikor már mi üzemeltettük a borászatot, 800 ezer palack bort készítettünk, tavaly pedig 14,2 milliót – mutatja be a bővülést egy grafikonon, büszkén Varga Péter, aki szerint a 20 millió palack már belátható közelségben van.
 
A miénk nem egy borász família, mindnyájan közgazdászok vagyunk – hangzik el. Varga Péter a saját vállalkozás beindítása előtt a Pénzügyminisztériumban dolgozott, aztán a Hungarovinnél, az akkor legnagyobb magyar borászatnál volt gazdasági igazgató. Bejárta a világot, látta milyen a nemzetközi a borpiac, mire lehet számítani a gazdaságban, a borkereskedelemben, így amikor belevágtak saját pincészetük építésébe, jól meg tudta fogalmazni a célokat.
 
Megnéztük, honnan jön a 14 millió palack Varga bor
Érlelőpince Badacsonyörsön (Fotó: Vargabor.hu)
 
Sok pincénél előrébb kerül a szekér, mint a ló – mondják arra utalva, hogy gyakori jelenség, ha van egy nagyon jó pince, remek borokkal, ám a termékeknek nincsen meg a piacuk. Ezzel szemben a Varga Pincészetnél mindig az volt a vezérelv, hogy meg tudják teremteni a piachoz szükséges bort. Mi közgazdászok vagyunk – szögezi le Péter. A kereskedelem vezet minket, és vannak bizonyos hobbijaink, amit megengedhetünk magunknak, vagyis készítünk olyan borokat, amikkel nem érünk el nagy forgalmat, de mi szívesen csináljuk őket.
 
Szóval ti sem az édes vörösöket isszátok a saját boraitok közül… – csapunk le a lehetőségre. Ki vagyok én, hogy valakit elítéljek azért, mert édes bort szeret? – kérdez vissza Varga Bálint. Majd így szól:
 
Hogy lehet bortermelő az, aki lenézi a fogyasztót?
 
Mi egyszerűen olyan bort szeretnénk csinálni, amit szívesen megvesznek az emberek. Például egyikünk sem szereti a sokáig fahordóban érlelt, barrique borokat, de olyan is van a pincének, mert azt is szeretik az emberek. Ráadásul a többség nem száraz borivónak születik – az édesen keresztül vezet az út az igazán minőségi száraz borokhoz – teszi hozzá Varga Péter.
 
A bor, amivel rendre nyernek
 
A család kedvenc fajtája az olaszrizling. Fel is mentünk megnézni a badacsonyörsi dűlőt, ahonnan az Aranymetszés Olaszrizlingek alapanyagai származnak. Ez a dűlő minden évjáratban aranyérmes bort hoz. Legutóbb tavaly, a VinAgorán a nevezett 38 Olaszrizlingből az itt termett szlőből készült bor kapta a legmagasabb pontszámot – mutat körbe Varga Péter.
 

Ezekről a tőkékről származik a #vargapinceszet #aranymetszés #olaszrizlingje #kerülőutak

Boraszportal.hu (@boraszportal_bormagazin) által közzétett fénykép,

 
Nálunk 5-6 féle bor is készül az olaszrizlingből – magyarázza Varga Máté. Tulajdonképpen a legolcsóbb, és a legdrágább borunk is olaszrizling. Van belőle friss, száraz, késői édes, késői száraz, és készült már belőle jégbor is. 
 
Az Aranymetszés termékcsalád egyébként több mint 90 százalékban saját szőlőből készül. Amikor bevezettük a borcsaládot 2006-ban, mindenki azt tanácsolta, hogy ezeket a borokat ne Varga néven hozzuk forgalomba. Azt mondták, hogy vegyünk egy kis pincét valahol a hegyoldalban, ahol Varga Péter néha megjelenik, és úgy csinál, mint aki borászkodik. Legyen pár hordó és konyha, de nem éreztük úgy, hogy ezt el kéne játszani – meséli mosolyogva Bálint.
 
Megnéztük, honnan jön a 14 millió palack Varga bor
Az Aranymetszés Olaszrizling
 
Nagyon örülünk egyébként, hogy akkoriban nem hallgattunk ezekre a tanácsokra – veszi át a szót Péter. Rendszeresen jól szerepelünk az Aranymetszés borokkal, volt, hogy a VinItaly-ról mi hoztuk haza a magyarok közül a legtöbb elismerést. Ezek pedig visszahatnak a teljes értékesítésére. 
 
Az, hogy ezeket is a Varga Pincészet égisze alatt készítjük, nyugaton teljesen normális lenne. Ott több száz millió palackot eladó borászatoknak ugyanúgy van prémium, szuper drága bora, és olcsó is, ugyanazon a néven, mint nekünk. Én még nem találkoztam olyan emberrel, aki nem vett magának Audit azért, mert ugyanaz a gyár Skodát is gyárt – így Bálint.
 
A kóstolt borok:
 
  • Balatoni Kéknyelű 2015
  • Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát 2014
  • Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling 2006 
  • Aranymetszés Cabernet Sauvignon 2009
     
A borleírások hamarosan elérhetőek lesznek a Vinoporton!

A borok mellé a badacsonytomaji Muskátli Étterem séfje, Szita László készített kiváló ételeket:
 
  • Zsendice pitypang zselével 
  • Tapolcai füstölt pisztráng és busa, barackmagolajos salátával 
  • Szürkemarha lábszár pörkölt dödöllével 
 
Vargáék, és „a hazai bor ügye”
 
Amikor azt az olvasói kérdést idézzük a Varga családnak, hogy „a hazai bor ügyének mennyire tesz vagy nem tesz jót az 1000 forintos palack ár?”, Bálint rádob egy lapáttal és felidézi, hogy azt is meg szokták kapni: „szőlőből 1000 Ft alatt nem lehet bort készíteni”. Ez tehát a másik állítás, amelyet előszeretettel hangoztatnak a cég kritikusai, a Varga borok alacsony áraira utalva.
 
Péter pedig már készen is áll a közgazdász válasszal: Egy kiló szőlőből kb. egy palack bor készül. Egy kg szőlő – ha nem különleges alapanyagról beszélünk – előállítási költsége kb. 40-50 Ft, felvásárlási ára 80-100. Pont ez az összeg ne férne bele egy 500-600 forintos, visszaváltható palackos borba? – nevet. Bálint pedig hozzáteszi, hogy mivel a cég az elejétől nagy figyelmet szentel az automatizálásnak és a technológiai fejlődésnek, jóval kevesebb ember kezei között megy át egy palack Varga bor, mint egy kisebb pincészetnél. Ez pedig tovább „jóárasítja” a terméket.
 
Van kéknyelűnk is 1000 Ft alatt – mondja – és el is adunk belőle 30 ezer palackot évente. Szerintem, ha 30 ezer üveg jó kéknyelűt megisznak az emberek, jó áron, az előmozdítja a magyar bor ügyét – sommázza.
 
Megnéztük, honnan jön a 14 millió palack Varga bor
A palackozóüzem
 
Megnéznéd, hogyan készülnek a Varga borok?
 
A tamáskodóknak jó hír, hogy nem csak minket engedtek ám be a badacsonyörsi borászatba: a Varga Pincészet látogatható! Olyannyira, hogy van két munkatárs, aki csak a vendégekkel foglalkozik: körbevezeti őket, borkóstolót tart, stb.
 
Tavaly 3500-an jártak itt, annak ellenére, hogy nem nagyon hirdetjük a lehetőséget – mondja Bálint. A látogatók működés közben láthatják a pincészetet, a palackozót, szüretkor a szőlőfeldolgozót. Nincs a pincszetben olyan terület, amit nem mutatnánk meg bárkinek szívesen. Lemegyünk a vendégekkel a pincébe, ha szeretnék, a kóracél tartályokat is megmásszuk (onnan remek a kilátás, ezt mi is meg tudjuk erősíteni).
 
Pincelátogatással kapcsolatos információkért ide kattints!
Winelovers borok az olvasás mellé