Szentantalfa megragad és nem ereszt!

Dámosy Dóra
2016. június 09., 20:55


Kerülőutak sorozatunk Balaton parti körútjának egyik állomásaként a Nivegy-völgyben, Szentantalfán jártunk a Dobosi Pincészetnél. Bor és sajt mellett generációkról, tanulásról és a harmónia fontosságáról beszélgettünk.
Szentantalfa megragad és nem ereszt!
Zánka és Nagyvázsony között, a Balaton-felvidéken mesés vidék bújik meg a dombok, lankák között. Az ókori idők óta lakott Nivegy-völgy falvainak egyik legnagyobb büszkesége, hogy máig élő, virágzó közösségek, ahol dolgos, munkabíró emberek élnek, akik szeretik a völgyet, ahová születtek. A Nivegy völgy legnagyobb falva Szentantalfa, ahol a Dobosi Pincészetnél jártunk Balaton parti utunk során.

„Az 500 lelkes Szentantalfa lakói közül nagyjából kétszázan Dobosiak vagyunk” - kezdi a Dobosi Pincészetbe érkezésünkkor Dobosi Győző. Az édesapa, Dobosi Dániel két fiával, Bálinttal és Győzővel dolgozik a családi borászatban, Győző az értékesítési, szervezési munkákat felügyeli, a családfő és Bálint pedig a szőlőben zajló munkákért és a borkészítésért felel. Ilonka néni, a fiúk édesanyja házi készítésű sajttal kínál bennünket.
Meleg, napos délelőttön érkezünk a pincészethez, az árnyékos teraszon ülünk le, ahol a szőlőindák a szikrázó napsütésben kezdenek felkúszni a veranda oldalán. Kéknyelű, ami egy magoncból megerősödve indult meg a fal tövében.
 
A Dobosi Pincészet terasza
 
Szentantalfa megragad és nem ereszt!
 
A Nivegy-völgy Szentjakabfa és Óbudavár felől indulva dél felé Szentantalfánál kiszélesedik a Balaton felé haladva, majd Tagyonnál összeszűkül, és végül Zánkánál találkozik a Balatonnal. Varázslatos, egészen fiatalos falvak ezek, gondos helyi gazdák művelik a szőlőt több évszázadra visszatekintő hagyományokkal. Ebben a völgyben található Balatonfelvidék-Csopak legnagyobb egybefüggő szőlőterülete és erre a helyiek nagyon büszkék.

Harmóniában a természettel
 
A Dobosi pincészet 24 hektáron gazdálkodik, ebből másfél hektár Balatonfüred térségében található, a többi területük pedig itt, a Nivegy völgyben. 2004 óta bio borokat készítenek, mindez azonban elsősorban a természet és a szőlő tiszteletéről szól, és csak ezután a tanúsítványokról. Amikor évekkel ezelőtt úgy döntöttek, hogy a bio művelést választják, elsősorban annak az összhangnak és egységnek a kifejezése volt a cél, ami az egész völgyből árad. A természet jelzéseire odafigyelve elkerülhető az aránytalanul sok vegyszer használata, ha mindez nem a betegségek kezeléséről, hanem azok megelőzéséről szól. A vulkanikus talaj és a völgy száraz-köves területei lehetővé teszik, hogy természetes módon álljunk a szőlőhöz, szelíden nevelve, terelve azt, vallja Dobosi Győző.
 
Olaszrizling, kéknyelű, juhfark
 
Éves szinten 70-100 ezer palack bor készül, legnagyobb arányban olaszrizling, emellett meghatározó a juhfark, a kéknyelű és a szürkebarát. De széles a paletta, nemzetközi szőlőfajtákkal is dolgoznak, mint a chardonnay vagy a sauvignon blanc. A filoxéra előtti időkben ez a vidék elsősorban vörösbortermő terület volt, a filoxéra utáni újratelepítésekkor vette át a kékszőlő helyét a ma is meghatározó fehérszőlő. A család 1996-ban telepítette az első kékszőlő ültetvényét, azóta a kékszőlő ismét jelen van a területeiken.
 
Szentantalfa megragad és nem ereszt!
Fontos a juhfark (Fotó: Dobosi Pincészet és Vendégház Facebook)
 
„Az, hogy sokféle szőlőfajtával foglalkozunk és bio művelésben dolgozunk a szőlővel, szükségessé teszi a folyamatos tanulást és igényli a nyitottságot a gazdától. Mi hiszünk ebben a tanulásban, ennek jegyében készülnek a boraink.” - folytatja Győző. Elsősorban friss, de savakban visszafogott borokat készítünk, a boraink nagy része reduktív eljárással készül. A 2013-es díjnyertes kéknyelű tétel is tartályban erjedt és fél évig tartályban érlelődött, majd újabb egy évet palackban töltött, mielőtt piacra került, de nem volt hordóban. 
 
A nyugalom völgye 
 
A pincészet célja, hogy egy érzést, hangulatot közvetítsen a borokkal, mindenféle erőlködés, megerőltetettség nélkül. A boraik fiatalon is fogyasztható tételek, amelyek jól illeszkednek a hétköznapokhoz, vagy akár egy hétvégi kiránduláshoz is.

A családi borászat számára fontos volt, hogy a fogyasztóik, vendégeik igazi élménnyel távozzanak tőlük, ezért a borkészítés mellett vendéglátással, szállással is várják az ide látogatókat. A borászat mellett  vendégház működik 6 szobával, bőséges reggelivel, szaunával, a völgyre néző piros muskátlis ablakokkal. 
 
Szentantalfa megragad és nem ereszt!
Dobosi Győző és a BalatonBor (Fotó: Dobosi Pincészet és Vendégház Facebook)

A szőlőbirtok mellett, a Tagyon hegyen apartman várja a vendégeket, a dűlőkbe minden héten KóBor túrát szerveznek a falu borászatai és vendéglátósai. Jól működik a faluban és a völgyben az összefogás, a szomszédban készül a házi sajt, ha egyik háznál nincs elég szállás, jó szívvel ajánlanak másik helyet a faluból. Ahogyan a Dobosi család is mondja, a vendégeik ezt a nyugalmat, ezt a békés, meghitt élményt keresik náluk, a borhoz kötődő élmény mindig kiegészül a pihenés, a feltöltődés, a nyugalom érzetével. 
 
A fiúk, Bálint és Győző tagjai a Rizling Generáció kezdeményezésnek, valamint a Balatoni Körnek is, amely a Balaton parti borászatok és a vendéglátás képviselőit fogja össze. A Dobosi pincészet is készített Balatonbort, és a kezdeményezés későbbi fázisaiban Hegyborral és majd Dűlőborral is készülnek. A birtokon 100 százalékos szőlőlé és szőlőmag olaj is készül valamint a bor gyógyhatását bizonyítandó, gyógyboraik is vannak. Májbor szürkebarátból és Szívbor cabernet és merlot házasításából, ez utóbbi a borokban lévő átlagos polifenol tartalom ötszörösével.
 

Kedvenc boraink a pincészettől:

Bio Olaszrizling 2015: Karakteres citrusos jelleg, könnyű, friss bor lágy savakkal. A szőlőt Márton nap környékén szüretelték, könnyed, fiatalos, lágy savszerkezetű bor készült belőle.

Bio Juhfark 2015: Teltebb, aranysárga, olajos szín, ásványos jelleg az ízében. Jól érlelhető, ugyanakkor már most is fogyasztható, kerek savakkal.

Bio Kéknyelű 2014: Aranysárga, telt szín. Virágos, mézes illatok. Tartályban erjedt és érlelődött, kellemes, lágy savakkal. 
 
A kellemes, napsütéses délután, a szívélyes vendéglátás és az ember és a természet harmóniája nehezen engedi útjára a látogatót, és már a kifelé vezető lépcsősoron megfogadjuk, hogy hamarosan visszalátogatunk a Dobosi családhoz.
Winelovers borok az olvasás mellé